Oglaševanje

Lažni pomfrit, ki ga boste to jesen vzljubili

author
K. L.
28. okt 2025. 04:35
pomfrit iz pastinaka
Foto: PROFIMEDIA

Namesto krompirja lahko za pomfrit uporabite tudi sorodnika korenčka, ki ga pri nas morda še premalo poznamo. Navdušeni boste.

Oglaševanje

Pastinak je korenasta zelenjava, ki je sorodna korenju. Pri nas ni široko znan, uporaben pa je predvsem za pripravo juh ali omak, lahko ga spečemo v pečici, odličen pa je tudi kuhan in pretlačen – kot odlična alternativa krompirjevemu pireju.

Tak pire bo zaradi vsebnosti škroba prav tako rahel, imel pa bo nižji glikemični indeks, več vlaknin, manj kalorij in popolnoma nov, zanimiv okus, piše portal N1 Hrvaška.

Uporabljamo ga lahko, kot večino korenjevk, od poletja do naslednje pomladi.

Oglaševanje

pastinak
Foto: PROFIMEDIA

V primerjavi z bližnjim sorodnikom korenčkom vsebuje pastinak dvakrat več vlaknin in ima poseben sladkast, rahlo oreškast okus.

Zanimivo je, da so to korenasto zelenjavo uporabljali za sladkanje različnih jedi že v časih, ko sladkor še ni bil splošno dostopen.

Oglaševanje

Pastinak vsebuje skoraj enako količino kalija kot banana, poleg tega pa tudi pomembne hranilne snovi, kot so vitamin C, folati in mangan, ki ima ključno vlogo pri uravnavanju krvnega sladkorja in delovanju možganov.

Vsebuje še vitamine K in E, tiamin, vitamin B6, magnezij, fosfor in cink ter dragocene antioksidante, polacetileni.

Poleg že omenjene zamenjave za krompirjev pire, pa je pastinak lahko odlična zamenjava za še eno priljubljeno krompirjevo jed – pomfrit.

Oglaševanje

Iz njega lahko naredite "lažni” pomfrit, ki bo imel bogat, oreškast okus, nekoliko podoben karameli, in se bo odlično podal k zimskim omakam in enolončnicam.

Kako ga pripravite?

Korenino pastinaka malce ostrgajte, narežite na paličice in postavite na pekač ali v ognjevarno posodo.

Pokapajte ga z oljčnim oljem ter posolite in popoprajte.

Oglaševanje

Pecite 20 do 25 minut v pečici, segreti na 230 stopinj Celzija, dokler ne postane mehak in hrustljav ob robovih.

Na koncu ga lahko potresete s svežimi ali suhimi zelišči, na primer rožmarinom.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih