Rjava omaka je popolna rešitev, ko vam zadišijo njoki, testenine ali riž. Hitra, fina in enostavna. Zanjo potrebujete le dve sestavini.
Rjava omaka iz samo dveh sestavin je popolna rešitev, ko nimate veliko časa.
Izvrstno se poda k rižu, njokom in testeninam, ki jim doda slasten okus. Je zelo preprosta, saj zanjo potrebujete le maslo in sveže žajbljeve liste.
Če jo želite “zakomplicirati”, lahko omaki dodate tudi muškatni orešček in poper, na koncu pa jed potresete še s parmezanom, piše portal Pun kufer. Če pa pripravljate rižoto, omako vmešajte čisto na koncu kuhanja.
Sestavine
115 gramov (ali 8 jedilnih žlic) masla
15 manjših listov žajblja
sol
Priprava
Maslo (če ga imate v enem kosu) narežite na osem delov. Položite jih v ponev svetle barve na srednjem ognju, da se stopi.
Občasno ponev obrnite oziroma prestavite, tako da se bo maslo topilo enakomerno. Stopljeno maslo se bo začelo peniti. Nadaljujte in občasno ponev obrnite tako, da maslo počasi in enakomerno spremeni barvo – iz rumene v zlato rjavo, na koncu pa v barvo praženih lešnikov. Če je temperatura ustrezna, naj bi vse skupaj trajalo okoli osem minut.
Če so žajbljevi listi mokri, jih osušite s papirnato brisačo. Dodajte jih maslu v ponvi in pražite, dokler ne postanejo hrustljavi. Za to zadostuje le nekaj sekund.
Omako takoj prelijte v drugo posodo, po možnosti ognjevarno. Pustite, da se ohladi, jo poskusite in posolite po okusu. Prelijte jo prek testenin ali njokov.
Dober tek.
Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?
Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!