Bograč, ki so ga kuhali 3. in 4. septembra 2021 v Lendavi, je največja znana količina bograča, ki so ga skuhali v kotlu, so v ponedeljek uradno potrdili iz Guinnessove knjige rekordov in v Lendavo poslali certifikat, ki to potrjuje. Kuharska ekipa je v svetovni prestolnici bograča skuhala 1801 kilogram te jedi.
Kuhanje sta organizirala lendavska zavod za turizem in promocijo in občina Lendava, jed je 16 ur pripravljalo in kuhalo šest kuharjev z 20 pomočniki. Vodja šestčlanske kuharske ekipe je bil Jožef Horvat, ob kotlu so vso noč in v soboto dopoldne pomagali Roman Žižek, Arpad Berki, Jože Činč, Ivan Breznik in Jože Felšö.
Razdelili več kot 3 tisoč porcij
V ekipi so bili poklicni kuharji, člani mestne in krajevnih skupnosti, sodelavci javnega zavoda ter gasilci, ki so samo za praženje 400 kilogramov čebule potrebovali dobre tri ure. Rekordni bograč je vseboval še štiri kilograme česna, 220 kilogramov govedine, 160 kilogramov divjačine, 300 kilogramov svinjine in 400 kilogramov krompirja, 22 kilogramov začimb in 12 litrov lendavskega vina.
Obiskovalcem prireditve so razdelili približno 3.500 porcij, kotel pa so si sposodili od občine Velika Polana, kjer so leta 2013 kuhali bujto repo in se prav tako uvrstili v Guinnessovo knjigo rekordov. Skuhali so 1089,5 kilograma te prekmurske jedi.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!