Rdeče zelje bi morali jesti večkrat, a ne vsi

Magazin 09. Nov 202408:33 0 komentarjev
Rdeče zelje
Foto: PROFIMEDIA

Martinovo je pred vrati, ko bo iz kuhinj zadišalo po pečeni goski, mlincih in pa rdečem zelju. Prav ta rdeče-vijolična zelenjava je bogato s pomembnimi vitamini in minerali, zato ima na naše zdravje številne pozitivne učinke. Skrbi za zdravje srca, dober je v boju proti rakavim celicam in je odlično živilo, če bi radi izgubili kakšen kilogram ali dva. Kdo pa rdečega zelja ne bi smel jesti?

Rdeče zelje je zeljna sorta z večjo vsebnostjo antocianov, ki mu dajejo lepo rdeče-vijolično barvo.

Ta naravna barvila pa ne poskrbijo zgolj za prepoznaven videz rdečega zelja, temveč pozitivno vplivajo na zdravje in deluje kot močan antioksidant. Poleg tega vsebuje veliko pomembnih vitaminov in mineralov.

Po podatkih Nacionalnega portala o hrani in prehrani v primerjavi z belim zeljem vsebuje celo večje količine vitamina C in E, ter fenolnih snovi.

Zdravje srca in kosti

Hrana, ki vsebuje veliko antocianinov, naj bi po poročanju WebMD, pomagala znižati krvi tlak. Rdeče zelje obenem skrbi za manjše tveganje za bolezni srca in ožilja. Zelje vsebuje tudi več hranilnih snovi, ki so pomembne za zdravje kosti. Večina ljudi ve, da sta za zdravje kosti ključna vitamin D in kalcij, vendar sta za kosti bistvena tudi vitamina K in magnezij, ki ju rdeče zelje prav tako vsebuje.

Z rdečim zeljem v boj proti rakavim celicam

Zelje in sorodna zelenjava, kot je ohrovt, brokoli in brstični ohrovt, vsebuje veliko snovi z imenom indol-3-karbinol. Slednja naj bi igrala pomembno vlogo pri preprečevanju več vrst raka, vključno z rakom debelega črevesa in danke.

Za dobro prebavo in nadzor nad telesno težo

Rdeče zelje vsebuje veliko vlaknin, zato lahko z rednim vključevanjem te vijolične zelenjave v naš jedilnih vplivamo na našo prebavo. Bogato je tudi s prebiotiki, ki pomagajo hraniti “dobre” probiotične kulture. Obenem naj bi bilo rdeče zelje dobra izbira, če skušate izgubiti kakšen kilogram ali dva oziroma zdravo telesno težo ohraniti. Hitro namreč nasiti, a ne redi. Sto gramov zelja ima zgolj med 22 in 25 kalorij. Prav tako je odlično živilo za sladkorne bolnike.

Kdo rdečega zelja ne bi smel jesti?

Rdeče zelje je resda dobro za našo prebavo, a lahko povzroča vetrove in napihnjenost. Če ste nagnjeni k napihnjenosti, se izogibajte uživanju večjih količin zelja, zlasti skupaj z drugimi živili, ki povzročajo vetrove. Še posebej bodite pozorni, če imate kakšno vnetno črevesno bolezen, kot je denimo kronova bolezen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!