Oglaševanje

Meso lahko "vzgojite" tudi doma. Potrebujete jajce, brisačo in izotonični napitek

author
K. L.
30. sep 2025. 05:05
Image: 216923703, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no
Foto: PROFIMEDIA

Podobno, kot lahko na balkonu vzgojimo zelenjavo, bomo morda kmalu lahko kar v kuhinji vzgojili najljubši zrezek ali pečenko.

Oglaševanje

Ali ne bi bilo krasno, če bi si lahko v udobju svojega doma vzgojili tudi "meso po meri".

Sicer na nek način to ljudje počnemo že tisočletja in meso gojimo v živi obliki v hlevih, kurnikih, zajčnikih, bazenih …

Oglaševanje

Vendar je tovrstno pridobivanje mesa povezano z veliko dela, stroški, za mnoge pa je tudi etično in okoljsko sporno ali celo nevzdržno.

Kaj pa, če bi si lahko meso za svoj najljubši zrezek vzgojili kar v domači kuhinji, ne da bi za to morali vzgojiti in na koncu ubiti živo bitje?

Vzgojeno meso se iz laboratorijev seli v domove

Nekajkrat smo že pisali o prizadevanjih, da bi ustvarili meso v laboratoriju, ki so prinesla večje ali manjše uspehe. Vsekakor pa je ideja preživela in se iz laboratorijev seli v domove.

Oglaševanje

Na Japonskem je tako zaživel projekt Shojinmeat, ki pomaga ljudem vzgajati lastno meso skoraj tako kot rastline – v domačem okolju s pripravo, imenovano bioreaktor.

Tako pridobljeno meso se imenuje kultivirano meso (angleško: cultivated meat), zanj pa ne potrebujemo cele živali, ampak samo nekaj živalskih celic, piše BBC znanstveni portal Science Focus.

Ustanovitelj in direktor projekta Shojinmeat je Juki Hanu, ki podjetje opisuje kot neprofitni projekt državljanske znanosti, katerega cilj je omogočiti "restavracijskim kuharjem ali ljubiteljskim navdušencem, da v svojih prostorih gojijo meso po meri".

Oglaševanje

Čeprav še niso na točki, da bi lahko vzgojili cele svinjske kotlete, so že naredili pomembne korake.

"Uspelo nam je vzpostaviti popolnoma 'naredi sam' protokole za gojenje živalskih celic," pravi Hanu.

Foto Shojinmeat project
Vse za gojenje mesa na domu je mogoče dobiti na spletu ali v trgovinah | Foto: Zajem zaslona/Shojinmeat project

Vse je mogoče kupiti v trgovinah in na spletu

Projekt ljudem ponuja navodila, vključno s seznamom potrebščin za vzgojo manjših količin mesa doma.

Oglaševanje

In te potrebščine niso laboratorijska oprema – vse je mogoče kupiti prek spleta ali v običajnih trgovinah.

V nadaljevanju projekta pa so razvili tudi bioreaktor, ki ga je mogoče uporabljati doma ali v restavraciji. Kot pravi Hanu, je precej cenejši od laboratorijskih bioreaktorjev.

V njih je možno vzgojiti več kot 30 različnih vrst celic iz različnih živali in rib, medtem ko Hanu v projektu Shojinmeat priporoča uporabo piščančjih celic, saj so te lažje dostopne in primernejše za domačo uporabo kot druge vrste mesa.

Kako vzgojiti piščančji zrezek doma?

Najprej je treba po nakupih. Vse skupaj pa vas utegne stati okoli 400 dolarjev (okoli 340 evrov) – odvisno seveda od tega, kje potreben material kupujete.

Oglaševanje

Potrebujete: oplojeno piščančje jajce, grelnik za brisače, športni napitek in kolagenom premazano posodico.

Ko torej zberete vse potrebne sestavine, iz oplojenega jajca vzamete celice in jih hranite pri temperaturi 37 stopinj Celzija pH vrednosti 7,4 – kar pomeni le rahlo bazično okolje.

Temperaturo vam lahko zagotovi grelnik za brisače. Tu vam lahko prav pride grelnik za brisače, ki naj bi (približno) zagotovil ustrezno temperaturo.

Piščančje celice potrebujejo površino, na katero se lahko oprimejo – za to poskrbi posodica, prevlečena s kolagenom.

Poleg tega morate celice nahraniti s sladkorjem, aminokislinami, vitamini in minerali – Hanu to imenuje "osnovno gojišče" (angleško: basal medium). In tukaj pride prav športni napitek.

Če se ne želite ukvarjati z vsemi posameznimi komponentami, si lahko omislite začetni komplet za "celično kmetijstvo", ki že vključuje vse osnovne medije, serume, začetne celice in podporne strukture za celice – vendar vas bo stal najmanj 440 funtov (okoli 460 evrov).

Najbolj pomembno: "preprečiti kontaminacijo"

Najbolj pomembna pri vzgoji celic pa je varnost oziroma preprečevanje kontaminacije s plesnijo ali bakterijami. "To je najpogostejši vzrok za neuspeh pri gojenju celic," pojasnjuje Hanu.

Varnost je povsem naravna skrb za vsakogar, ki pripravlja hrano – še posebej meso. A kot pojasnjuje Hanu, je pri domači vzgoji mesa najpomembneje, da je oprema izjemno čista. Če to upoštevate, vaša doma pridelana hrana ne bi smela povzročati težav.

"Preprečevanje kontaminacije, kot sta plesen ali bakterije, je ključnega pomena," pojasnjuje. "To je dejansko najpogostejši razlog za neuspeh pri gojenju celic," pravi Hanu.

Eden od načinov, kako se zaščititi pred tem, je dodajanje jajčnega beljaka, ki vsebuje beljakovino lizocim – naravno antibakterijsko snov.

Hanu pravi, da to sicer ni 100-odstotno učinkovito, vendar gre za eno izmed več možnih metod, ki pomagajo celicam uspevati.

Nato je treba meso le še toplotno obdelati – kot bi to storili z vsako surovo piščančjo jedjo – in tako preprečiti zastrupitev s hrano.

Rezultat: majhen košček mesa

Po vsem tem trudu bi morda pričakovali, da bodo celice zrasle v celo pečeno piško. A žal vas čaka majhno (res majhno) razočaranje.

Hanu pravi, da metoda Shojinmeat za zdaj uspešno proizvede približno en gram hrane.

"Uspelo nam je omogočiti ‘domačo pridelavo mesa’ z razvojem pripomočkov in protokolov, vendar je treba razmisliti še o količini in kakovosti končnega izdelka," razlaga Hanu.

"Trenutno bi morda bilo bolje, če bi vse skupaj opisali kot ‘naredi sam’ celično kulturo (in ne mesa)," dodaja.

Čeprav je bila količina mesa premajhna, da bi jo uporabili v kakšnem receptu, Hanu oddaja: "Kljub temu sem jo dal v žemljico …"

Medtem v laboratorijih umetno gojeno meso že lahko posnema kompleksne teksture, kot so recimo mišična vlakna. "Doma vzgojeno meso" še ni na tej ravni.

"Za ustvarjanje popolnega mišičnega tkiva z maščobo in realističnim občutkom v ustih je potrebna naprednejša tehnologija," poudarja Hanu.

"Z našo tehnologijo dobimo maso celic, ki je po videzu in teksturi bolj podobna mesnemu namazu ali klobasi."

Torej vsaj zaenkrat pravega piščančjega zrezka v domačem laboratorije ne ni mogoče vzgojiti, lahko pa si ustvarite (res droben) košček piščančje klobase.

A kdo ve – morda že čez nekaj let cvrtnik na vroč zrak ne bo več najsodobnejši kuhinjski pripomoček, piše portal.

Namesto tega bo poleg njega stal vaš lasten inkubator, ki bo tiho "prideloval" vaš najljubši zrezek.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih