Na Danskem koncert s 50 tisoč udeleženci brez zaščitnih mask

Magazin 12. Sep. 202118:12 > 13. Sep. 2021 11:242 komentarja
Delite:
Danska koncert
Foto: Ritzau Scanpix/Olafur Steinar Gestsson via REUTERS

Medtem ko se v Sloveniji zaradi četrtega vala zaostrujejo ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, se na Danskem zabavajo na koncertih. Včeraj se je v prestolnici Köbenhavn odvil koncert danske skupine, ki se ga je udeležilo 50 tisoč ljudi.

Pred dnevi so na Danskem odpravili še zadnje omejitve, ki so jih tamkajšnje oblasti sprejele za zajezitev širjenja koronavirusa. Popolno sproščanje ukrepov je omogočila visoka precepljenost v državi. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je v celoti cepljenih 87 odstotkov odraslih oziroma 83 odstotkov, starejših od 12 let.  Za primerjavo — v Sloveniji je polno cepljenih 44,4 odstotka ljudi.

Zaradi visoke precepljenosti covid-19 na Danskem ni več označen kot bolezen, ki ogroža družbo. Ljudem ob obisku velikih dogodkov, kot so nogometne tekme, koncerti, nočni klubi, zato ni več treba predložiti potrdila, s katerim izkazujejo, da so bolezen covid-19 preboleli, so testirani ali cepljeni. Država se počasi vrača v normalne razmere, poroča hrvaški N1.

Nov začetek za Dance

Da se Danska vrača na stanje pred epidemijo, priča tudi koncert danske skupine The Minds of 99, ki se ga je udeležilo 50 tisoč ljudi, obiskovalcem pa ni bilo treba nositi niti zaščitnih mask. Gre za prvi stadionski dogodek v Evropi, ki je od razglasitve pandemije sprejel polno kapaciteto obiskovalcev, so sporočili organizatorji koncerta.

Kljub temu je bila v okolici koncertnega dogajanja postavljena enota za cepljenje. Gre za eno od prepričevalnih metod danskih oblasti, da bi k cepljenju privabili tudi mlajše generacije.

Mnogi, ki so se koncerta udeležili, menijo, da to pomeni nov začetek za skandinavsko državo. “Tako smo veseli. Mogoče bomo tudi jokali, saj se vračamo na staro stanje,” je tako dejala ena od udeleženk glasbenega dogodka. “Ta koncert zaznamuje nov začetek — omejitev ni več, in to slavimo. Kljub temu pa gre za nekaj novega, saj smo se navadili na epidemijo,” je dodala njena prijateljica.

Danska koncert
Foto : Ritzau Scanpix/Olafur Steinar Gestsson via REUTERS

Čeprav za Dance varnostni ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa ne veljajo več, pa nekateri ostajajo v veljavi za tujce, ki državo obiščejo. Vstopni pogoji so odvisni od epidemioloških razmer države, iz katere prihajajo.

Komentari

Vaš komentar