Ste ljubitelj sirov? Potem bo ta prispevek kot nalašč za vaš okus.
Pred časom je namreč potekalo tekmovanje World’s Best Cheese Awards, na katerem so izbrali najboljše sire na svetu.
In kaj je tisto, kar naredi najboljši sir? Intenziven okus? Oster vonj? Tekmovanje World’s Best Cheese Awards, ki je potekalo v valižanskem Newportu, je vključevalo več kot 4.400 sirov iz 42 držav, zato je bila izbira zmagovalca vse prej kot enostavna. Izbor na tisoče sirov so sodniki najprej skrčili na 98 ”superzlatih” šampionov, nato pa še na 16 najboljših.
Na koncu se je zmage veselil sir vrste gruyère z imenom Le Gruyère AOP surchoix, ki ga izdeluje švicarski proizvajalec sira Vorderfultigen.
Gruyère je trdi sir, ki tradicionalno prihaja iz francosko govoreče regije Gruyères v Švici. Izdelan je iz kravjega mleka in ima izrazit okus po oreščkih ter rahlo sladek okus z gosto, čvrsto teksturo. Gruyère je priljubljen sir za kuhanje in se uporablja v številnih jedeh, kot so quiche, sufleji in gratinirane jedi. Sir se običajno stara tri do deset mesecev, v tem času pa razvije značilen okus in teksturo.
In kaj je prepričalo sodnike? Po oceni sodeč prefinjen okus z notami zelišč in sadje ter njegova ročna izdelava.
Na drugo mesto se je uvrstila Gorgonzola Dolce DOP italijanskega proizvajalca De’ Magi, tretje mesto pa je zasedel Âlde Fryske nizozemskega proizvajalca sira De Fryske.
Tu je 10 najboljših sirov po izboru World Cheese Awards:
- Le Gruyère AOP surchoix, Vorderfultigen (Švica)
- Gorgonzola Dolce DOP, De’ Magi (Italija)
- Âlde Fryske, De Fryske (Nizozemska)
- Grosse Tomme de Bufflonne, Prolactine (Francija)
- Tomme de chèvre, Prolactine (Francija)
- Pata de Mulo Curado, Quesería Artesanal Los Payuelos (Španija)
- Greensward, Murray’s Cheese (ZDA)
- Devon Blue, Ticklemore Cheese (VB)
- Grosse Tomme de chèvre, Prolactine (Francija)
- Spenwood, Village Maid Cheese (VB)
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.