Najnevarnejši sir na svetu: prodaja prepovedana, a domačini ga jejo že stoletja

Magazin 07. Feb 202516:41 3 komentarji
Casu marzu
Foto: PROFIMEDIA

Na italijanski Sardiniji imajo prav poseben sir, narejen iz dveh sestavin: ovčjega mleka in živih ličink. Leta 2009 so ga razglasili za najnevarnejši sir na svetu.

Na Sardiniji izdelujejo prav poseben sir, ki ga je Guinnessova knjiga rekordov leta 2009 razglasila za najnevarnejši sir na svetu.

Imenuje se casu marzu. Gre za ovčji sir, ki ga sirarji pustijo zoreti skupaj z ličinkami sirove muhe piophlia casei. Te odložijo jajčeca v sirove razpoke, iz katerih se izležejo ličinke, ki nato s prebavljanjem sira proizvajajo encime, kar povzroči fermentacijo. Sir se tako spremeni v mehko in kremasto poslastico, piše CNN.

Sir ima intenziven okus, ki spominja na mediteranske pašnike. Pikanten priokus pa v ustih ostane več ur, še piše CNN.

Nekateri ga označujejo za afrodiziak, drugi pa menijo, da je nevaren za zdravje ljudi. Če uživate sir, se lahko zgodi, da se črvi ali ličinke naselijo v človeškem črevesju, kar povzroči črevesno miazo. V redkih primerih lahko živali preživijo kislino v želodcu in se nato zaredijo v črevesju, zrastejo in mutirajo v odrasle muhe. Po pisanju CNN doslej takega primera sicer še niso imeli.

Prodaja tega sira je prepovedana, a ga Sardinci že stoletja uživajo, nekateri celo z ličinkami ali črvi. “To je čar in užitek tega sira,” je prepričan lokalni gastronom Paolo Solinas. Po njegovih besedah gre za kulinarično dogodivščino, ki jo lahko doživijo le izbranci.

Po navedbah kulinaričnega novinarja Giovannija Fancella so na Sardiniji od nekdaj jedli črve ter da gre za starodavno tradicijo, iz časa rimskega cesarstva. O tem sta pisala pisec Plinij starejši in filozof Aristotel, je Fancello dejal za CNN. Poudaril je še, da je casi marzu neločljivo povezan s sardinsko kulinarično kulturo.

Casu marzu
Foto: PROFIMEDIA
Casu marzu
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje