Najslabše vrste mesa, ki jih lahko pojeste: vsebujejo veliko soli in maščob

Magazin 01. Nov 202404:42 0 komentarjev
roštilj, žar, meso, zarebrnica
Foto: PROFIMEDIA

Marsikdo si težko predstavlja obrok, ki sploh ne bi vseboval mesa, a je vseeno bolje, da se nekatere vrste mesa in mesnih izdelkov izogibate.

Znano je, da je meso bogato z beljakovinami, ki so nujne za naše telo, zato je na primer piščanec priljubljena izbira tudi med tistimi, ki želijo izgubiti telesno težo. Nekateri zdravniki in nutricionisti pa priporočajo, da zmanjšamo vnos rdečega mesa in predelane hrane, piše Krstarica.

Na vprašanja je v oddaji na televiziji Prva odgovoril srbski gastroenterolog Vojislav Perišić.

“Vsak dan bi morali za kosilo pojesti kos mesa ali sojo,” je dejal in dodal, da v ZDA največkrat uživajo govedino. Zakaj? “Je zelo rdeče barve, kar kaže na vsebnost železa, in kjer je železo, je tudi cink,” je dodal.

Kos govedine pogosto vsebuje belkasto maščobo, ki je po navedbah Perišića zdrava in vsebuje vitamin D. Pravi še, da je govedina cenovno dostopna in veliko boljša od svinjine.

Kateremu mesu se moramo izogibati?

Čeprav je meso pogosto nujen vir beljakovin za naše telo, se je treba nekaterim vrstam mesa zaradi vsebnosti maščob izogibati, saj lahko povzročijo kopičenje slabega (LDL) holesterola, ki lahko povzroči tveganja za nastanek raznih srčno-žilnih bolezni.

Po njegovih navedbah bi bilo dobro iz prehrane izločiti naslednje:

Zrezek

Klasični svinjski zrezek vsebuje 11 gramov nasičenih maščob in gram transmaščob. Čeprav je rdeče meso pomemben vir osnovnih hranil, kot so železo in beljakovine, je prekomerno uživanje, zlasti bolj mastnih kosov, povezano z zdravstvenimi težavami.

Nekateri zdravniki menijo, da lahko bolj mastni kosi mesa povzročijo vnetje v telesu in povečanje telesne teže, če jih uživamo v velikih količinah.

Vsebujejo tudi veliko nasičenih maščob, ki lahko povečajo raven slabega holesterola (LDL) in prispevajo k boleznim srca.

Jagnjetina

Jagnjetina je tudi rdeče meso, ki ga je priporočljivo uživati ​​največ enkrat na teden, še posebej, če imate povišan holesterol ali ste nagnjeni k srčno-žilnim boleznim. Če spadate v to skupino, bi bilo dobro to meso popolnoma črtati iz prehrane.

Svinjska rebra

Čeprav so zelo okusna, vsebujejo veliko maščobe.

Klobase

Mesni izdelki so skoraj na vsakem seznamu ‘nezaželenih’ in niso najbolj priporočljiva za naše telo. Sušene klobase poleg nasičenih maščob vsebujejo tudi veliko natrija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!