Oglaševanje

Napaka, ki jo mnogi delajo pri shranjevanju češenj

Kamilo Lorenci
04. jun 2025. 05:07
češnje, sadje, sadež
PROFIMEDIA

Češnje izgubijo več kakovosti v eni uri na sobni temperaturi kot v 24 urah pri temperaturah blizu 1 stopinje Celzija. Kako jih ohraniti čim bolj sveže?

Oglaševanje

Priljubljene češnje na žalost hitro izgubijo svežino, če jih ne shranjujemo pravilno. Kako jim podaljšati obstojnost?

Izbirajte sadeže

Začne se že pri nakupu ali nabiranju. Če hočete, da bodo kar najdlje zdržale, izberite čvrste in mesnate sadeže, sijoče in brez vidnih poškodb ter tiste, ki imajo svetlo zelene peclje – to je znak svežine.

Oglaševanje

Izogibajte pa se mehkim in nagubanim sadežem, še posebej tistim s temnimi madeži. Vsi ti znaki kažejo, da so sadeži že začeli propadati, piše portal N1 Hrvaška.

Pravilno shranjevanje v hladilniku

Zapomnite si naslednje: češnje izgubijo več kakovosti v eni uri na sobni temperaturi kot v 24 urah pri temperaturah blizu 1 stopinje Celzija. Zato jih takoj po prihodu domov shranite v hladilnik.

Oglaševanje

Pred shranjevanjem jih ne perite. Voda, ki ostane na češnjah, lahko pospeši gnitje. Operite jih tik pred zaužitjem.

Najbolje jih je hraniti v široki, plitvi posodi, obloženi s papirnatimi brisačami, ki vpijajo vlago.

Izogibajte se hermetično zaprtim posodam, saj zadržujejo vlago in tako pospešujejo kvarjenje.

Oglaševanje

Hranite jih s peclji. Ti pomagajo ohranjati svežino. Odstranite jih šele pred uživanjem.

Optimalna temperatura

Najprimerneje jih je hraniti pri nizki temperaturi, idealno v najhladnejšem delu hladilnika, denimo v predalu za sadje in zelenjavo.

Zamrzovanje češenj

Če želite uživati v češnjah tudi izven sezone, je zamrzovanje odlična možnost.

Oglaševanje

Pripravite jih na naslednji način:

  • Češnje operite in osušite.
  • Odstranite koščice. Za to obstaja poseben pripomoček, lahko pa poskusite tudi s posebnim pripomočkom ali improvizirajte z zobotrebcem ali tršo slamico. Postopek s slamico si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

  • Razporedite jih v enem sloju na pladenj, obložen s peki papirjem, in zamrznite, dokler ne postanejo trde.
  • Nato jih prestavite v hermetično zaprte vrečke ali posode in jih vrnite v zamrzovalnik.

Tako pripravljene češnje lahko hranite do enega leta.

Oglaševanje

  • Češnje redno pregledujte: odstranite tiste, ki kažejo znake kvarjenja, da preprečite širjenje plesni na ostale.
  • Ne zlagajte jih v več slojev: češnje so občutljive in se pod lastno težo hitro poškodujejo.

S pravilnim izborom in shranjevanjem lahko podaljšate svežino češenj in uživate v tem slastnem sadežu tudi po sezoni. Upoštevajte te nasvete, da boste iz vsake češnje potegnili kar največ.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih