Napake, ki jih verjetno delate, ko se prepirate s partnerjem

Magazin 22. Jan 202314:30
Par po prepiru
Foto: Profimedia

Do prepirov prihaja in s tem ni nič narobe. Vendar je mogoče situacijo obvladati tako, da ti omogočajo osebnostno rast in rast odnosa.

Drži, čustva in nakopičena frustracija lahko situacijo precej zapletejo, še zlasti ko gre za prepir s partnerjem. Hkrati pa številni od nas nismo imeli priložnosti spoznati, kako je videti zdrav prepir – in zato so takšne napake precej pogoste. Vendar popravljive.

Začnete lahko tako, da (si) priznate, kaj morda delate narobe, in to vedenje nadomestite z bolj zdravimi in konstruktivnimi navadami.

Tu je nekaj pogostih napak:

1. Osredotočate se na težavo namesto na rešitev

Dokler se ne začnete pritoževati, do prepira verjetno ne bo prišlo. Toda če želite napredovati, izrazite svojo frustracijo, razložite, kako se počutite, nato pa hitro preidite na iskanje rešitve, svetuje nevropsihologinja dr. Judy Ho. Razmislite o načinih, kako rešiti težavo, in ne obsojajte ideje partnerja. Nato skupaj izberita kompromis.

2. Uporabljate termine, kot sta “vedno” in “nikoli”

Izjave, kot so “Vedno narediš to!” ali “Nikoli ne narediš tega!” so po mnenju nevropsihologinje precej dramatične in verjetno neresnične. Oseba na drugi strani pa se bo seveda postavila v obrambni položaj – namesto da bi poslušala, se bo osredotočila na iskanje primerov, ki bodo nasprotovali vašim trditvam.

Vedno in nikoli zamenjajte z besedami, kot so včasih, občasno in pogosto, ki dajejo prostor odkriti razpravi.

Uporabljate “ti” namesto “jaz”

Z izjavami, kot je “Prisilil si me …”, se bosta podala na nepredvidljivo spiralno pot. Namesto tega raje recite “Zelo me jezi, ko …” S takšno in podobnimi zvezami lahko izrazite čustva oz. kako se počutite v dani situaciji, hkrati pa s tem ne prelagate krivde na drugo osebo. Poleg tega oseba ne more zanikati izjav, ki se dotikajo čustev.

Čakate, da boste lahko spregovorili, namesto da bi aktivno poslušali

V naši naravi je, da se želimo hitro odzvati in braniti, in ta reakcija je toliko močnejša, ko se znajdemo sredi prepira. Pogosto se zgodi, da se v razgretem ozračju oprimemo ene besede ali fraze in že začnemo pripravljati svojo obrambo, ne da bi v resnici poslušali, kaj govori druga oseba. Tako se prepir samo stopnjuje.

Pomembno se je osredotočiti na celoten pogovor, na ton, na govorico telesa, na občutke … ter predvsem slišati, kaj druga oseba govori. Ponovite najpomembnejše točke pogovora, tako pokažete, da ste poslušali, izrazite svoje mnenje in nato skupaj poiščite rešitev. To je veščina, ki se je lahko vsakdo nauči.

Plitko dihate

Namesto da bi razmišljali racionalno, se v vašem telesu zaradi tega aktivira odziv boj ali beg. Globoko vdihujte in izdihujte, da se obnovi pretok krvi in lahko spet razmišljate jasno. Poleg tega globoko dihanje pomirja.

Odvihrate, preden prideta do pozitivnega zaključka

Tudi če je vajin pogovor napredoval, se je težko otresti vseh občutkov. Čeprav je dobro, da se malce umaknete in ohladite, je še vedno pomembno, da se prepir zaključi pozitivno oziroma z nečim spodbudnim – nikakor ni dobro odvihrati. In ne pozabite na stavke, kot je “Cenim, da si mi prisluhnil/a.” Pogovor lahko zaključita tudi z objemom.

Povzeto po www.nbcnews.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.