Naravni vir zdravja: pet razlogov, zakaj je pozimi dobro uživati med

Magazin 28. Dec 202318:19 2 komentarja
med
Foto: PROFIMEDIA

Med je prava naravna poslastica. Odlično se poda k sadnemu čaju in ima številne koristi za zdravje. Vendar ga je treba uporabljati zmerno.

Čeprav uživanje medu ni omejeno z letnimi časi, ga najpogosteje jemo pozimi. Številni ga dodajo v čaj, nekateri pa ga uporabljajo za krepitev imunskega sistema. Ena žlica medu ima približno 60 kalorij, vsebuje pa tudi približno 17 gramov ogljikovih hidratov, piše N1 Beograd.

Ker je med poln sladkorja, ga je treba uživati zmerno. Med je bolj zdrav od rafiniranih sladkorjev, ki jih najdemo v sladkih pijačah in sladkarijah. To pa zato, ker je bogat z rastlinskimi spojinami, ki spodbujajo zdravje. Nekatere raziskave kažejo, da lahko v zmernih količinah zmanjša tveganje za sladkorno bolezen in bolezni srca. Znano pa je tudi, da je dober za črevesje.

Bogat je z antioksidanti

Med vsebuje pomembne in zdrave rastlinske spojine ter antioksidante, kot so flavonoidi in fenolna kislina. Antioksidanti lahko preprečijo prezgodnje staranje, bolezni srca in sladkorno bolezen tipa 2. Številne zdravju koristne lastnosti medu so pravzaprav posledica antioksidantov, ki se nahajajo v njem.

med
Foto: PROFIMEDIA

Je bolj zdrav od “navadnega” sladkorja

Čeprav je bogat s sladkorjem, nas antioksidanti v medu varujejo pred presnovnim sindromom in škodljivimi učinki rafiniranega sladkorja. Raziskovalci so ugotovili, da lahko med poveča raven adiponektina, hormona, ki zmanjšuje vnetja in izboljša uravnavanje krvnega sladkorja.

Vendar je treba izbrati kakovostni med, ki ga je pridelal preverjeni proizvajalec. Pri uporabi medu je treba biti zmeren, še svetuje srbski N1.

med
Foto: PROFIMEDIA

Lahko izboljša zdravje srca

Zmerno uživanje medu lahko prepreči bolezni srca. Raziskave namreč kažejo, da lahko znižuje krvni tlak, izboljša raven maščob in uravnava delovanje srca. Vse to prispeva k zdravju tega pomembnega organa.

Poleg tega je živilo, ki vsebuje propolis. Ta pa lahko izboljša raven holesterola in trigliceridov. To področje je sicer še premalo raziskano, a vse kaže na to, da vam žlička medu s čajem ne more škoditi.

Med lahko pomiri kašelj

Veliko sirupov proti kašlju vsebuje med. Vendar morda ne bi bilo slabo, če bi med uživali tudi preventivno. Znanost je potrdila, da med lahko pospeši okrevanje po prehladu, še zlasti, če ga uživamo s toplimi napitki, in da dobro vpliva na okužbe zgornjih dihalnih poti.

Še več: med naj bi pomagal izboljšati tudi kakovost spanja.

med
Foto: PROFIMEDIA

Med je preprosto vključiti v vsakdanjik

Poleg vsega ostalega je prednost medu tudi to, da je enostavno dodati hrani in pijači, poroča N1 Beograd. Med lahko nadomesti sladkor, z njim lahko sladkate različne napitke: od sadnih čajev do kave. Zaužijete ga lahko tudi namesto bombonov. A pri tem ne pretiravajte: držite se ene žlice na dan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje