Coleslaw je ameriški izraz za solato iz zelja in korenja, ki se običajno pripravi s kremastim prelivom na osnovi majoneze.
Čeprav danes coleslaw velja za sestavni del ameriške kuhinje in jo strežejo k mesnim in ribjim jedem – najpogosteje k jedem z žara in burgerjem – ta solata izvira iz Nizozemske.
Pripravljati naj bi jo začeli v 18. stoletju, ime pa izhaja iz nizozemskega izraza koosla, kar pomeni zeljnata solata, piše punkufer.hr.
Solato lahko pripravite na več načinov. Spodaj vam predstavljamo tri recepte za to priljubljeno solato.
Sestavine za kremasto zeljnato solato coleslaw:
- 250 g jogurta
- 200 g majoneze
- 180 g naribanega svežega zelenega zelja
- 150 g naribanega svežega korenja
- 100 g naribanega svežega vijoličastega zelja
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- 1 čebula
- 2 žlici medu
- 2 žlici kisa
- sol in poper po želji
Priprava:
V veliki posodi zmešajte majonezo in jogurt. Začinite z medom, sesekljanim peteršiljem in kisom. Dodajte sol in poper.
Dodajte narezano zelenjavo, zeleno in vijoličasto zelje ter korenje. Dodajte čebulo, narezano na kolobarje.
Vse skupaj premešajte. Dajte v hladilnik, da se vse sestavine zmešajo in ohladijo.
Postrezite kot prilogo. Dober tek!
Sestavine za sladki coleslaw s čebulnim prelivom:
- 300 g naribanega zelenega zelja
- 200 g sladkorja
- 125 ml rastlinskega olja
- 80 ml kisa
- 20 g naribane čebule
- 1 žlička semen zelene
- sol in poper po želji
Priprava:
Naribajte zelje.
V posodi zmešajte sladkor in kis in to zmes segrejte na zmernem ognju, dokler se sladkor ne stopi.
Umaknite zmes s štedilnika in dodajte preostale sestavine – rastlinsko olje, naribano čebulo, semena zelene, sol in poper. Vse dobro premešajte.
Pustite, da se preliv ohladi, nato ga dodajte v zelje in premešajte.
Hranite v hladilniku. Dober tek!
Sestavine za coleslaw z osvežilnim prelivom iz limone in oljčnega olja:
- 180 g naribanega vijoličastega zelja
- 180 g naribanega zelenega zelja
- 180 g naribanega korenja
- 65 ml oljčnega olja
- 40 g sončničnih semen
- 40 g bučnih semen
- 2 do 3 žlice limoninega soka
- 1 strok česna
- ½ žličke kumine v prahu
- pest svežega peteršilja
- sol in poper po želji
Priprava:
V veliki posodi zmešajte zeleno in vijoličasto zelje in korenje. Dodajte sesekljani peteršilj.
V ponvi prepražite semena, dokler ne dobijo zlato rjave barve.
Semena dodajte v solato.
V posodi s pokrovom pripravite preliv, tako da zmešate oljčno olje, limonin sok, nariban česen, kumino v prahu, sol in poper. Pokrijte jo in dobro pretresite.
Prelijte po solati in dobro premešajte.
Dajte jo v hladilnik in postrezite hladno kot prilogo. Dober tek!
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje