5 nasvetov za sijajno pečenko: zunaj hrustljava, notri mehka

author
N1
08. jan 2025. 05:05
>
22:11
svinjska pečenka
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Dobra pečenka je ponos vsake kuharice in gospodinje. Tu so male skrivnosti, ki vam lahko pomagajo, da bo še boljša.

Čeprav so božični in novoletni prazniki že za nami, se bo pečenka tudi med letom verjetno še marsikje znašla na mizi.
Tako bo teh nekaj nasvetov, kako narediti pečenko "za prste polizat", še vedno prišlo prav.

Ne solite mesa tik pred peko


Če boste meso posolili tik pred peko, boste verjetno spekli kos mesa s slano skorjo, medtem ko bo notranjost brez okusa. Namesto tega cel kos svežega mesa dobro posolite in ga čez noč pustite v hladilniku, da sol prodre globlje v meso, piše Punkufer.hr.

Temperatura mesa in vlaga


Najboljše rezultate boste dosegli, če meso pred pečenjem segrejete na sobno temperaturo.
Zato je priporočljivo, da meso vzamete iz hladilnika vsaj pol ure ali uro pred peko. Če pečete pečenko s kožo, s papirnato brisačo odstranite vlago s kože, saj bo na ta način skorja postala bolj hrustljava.

Trik za hrustljavo skorjo


Z nožem previdno zarežite kožo mesa tako, da naredite zareze globine nekaj milimetrov in dolžine približno dveh centimetrov. Nato meso postavite v ogreto pečico.
Na ta način bo maščoba iztekla skozi površino mesa, skorja pa bo na koncu hrustljava in okusna.

Pečenka je kot roža. Treba jo je zalivati


Pečenko običajno postavimo v pečico v globlji pekač skupaj z začimbami, oljem in korenasto zelenjavo. Med pečenjem meso zalivajte s sokovi, ki iztečejo iz mesa in drugih sestavin. Če želite, da ima vaša pečenka posebno aromo, jo vsakih 15 minut prelijte z malo piva. To je odličen trik tudi za druge vrste pečenega mesa.

Pečenje na rešetki


Hrustljavo skorjo in mehko notranjost lahko dosežete tudi tako, da meso položite neposredno na rešetko pečice.
Spodaj podstavite pekač z vodo (in če želite, tudi zelenjavo). Neposredno izpostavljanje kože vročemu zraku bo zagotovilo hrustljavo skorjo, koža pa meso ščiti pred prekomerno termično obdelavo, medtem ko se bo odvečna maščoba odcedila v pekač in jo lahko uporabite za izdelavo omake, ki jo boste ponudili k pečenki.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih