Naše babice so v zimskih dneh prisegale na kislo zelje, saj so verjele, da je med drugim bogato z vitaminom C, ki krepi imunski sistem.
Kmalu se bo začela sezona kislega zelja, številni navdušenci pa prisegajo na zimsko solato.
Že naše babice so verjele, da kislo zelje ni samo okusno, ampak naj bi krepilo tudi imunski sistem.
Kislo zelje, ki nastane s fermentacijo, velja za nizkokalorično živilo, dobro naj bi bilo tudi za slabokrvne ljudi, saj ima veliko mineralnih soli in vitaminov. Poleg tega vsebuje produkte fermentacije, ki lahko pozitivno vplivajo na boljšo prebavo. Fermentacija je biokemični proces, pri katerem mikroorganizmi in encimi preoblikujejo osnovne surovine, kot je zelje, piše Healthline.
Za pripravo zimske solate potrebujete dve glavi zelja, šest večjih korenčkov in sol (en kilogram na en kilogram zelenjave), piše Krstarica.
Priprava
Zelje in korenček naribate. Zelenjavo premešajte in dajte v plastično posodo. Nato naložite vrsto zelenjave, ki jo posolite. To ponavljajte tako dolgo, da porabite naribano zelenjavo. A posode ne napolnite do vrha. Nato je treba vse skupaj dobro obtežiti, najbolje z lesom ali kamenjem. Takrat bo na vrh pritekla tekočina, ki preprečuje dostop zraka do zelenjave. Tekočina jo mora prekriti, saj so za kisanje potrebne brezzračne razmere. Vse skupaj še pokrijte s pokrovom ali folijo. Nato pustite, da se skisa.
Pustite nekaj dni in nato preverite, ali se je zelenjava skisala. Če na vrhu vidite peno, jo odstranite.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!