Ta namaz ni le okusen dodatek h kruhu, temveč tudi popoln spremljevalec mesnih jedi, zelenjavnih krožnikov in celo testenin. Njegova kremasta tekstura in bogat okus poskrbita za pravo kulinarično razvajanje, ki lahko popestri vsak obrok.
Muhamara je okusna tradicionalna jed z Bližnjega vzhoda, narejena iz pečenih paprik, orehov in začimb.
Ta okusni namaz običajno uživamo s kruhom, pogačo ali zelenjavo, vendar je tako vsestranski, da ga lahko uporabite skoraj povsod – kot omako za testenine, dodatek umešanim jajcem ali kot prilogo k pečenim jedem.
Pomembna sestavina tega namaza je melasa granatnega jabolka, ki prispeva edinstveno sladkobo. Če te sestavine nimate pri roki, jo lahko zamenjate z medom ali javorjevim sirupom, piše Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to okusno jed.
Sestavine
- 150 g pečene paprike
- 125 g praženih orehov
- 65 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- 60 ml sveže stisnjenega limoninega soka
- 60 g krekerjev
- 3 mlade čebule
- 1,5 žlice melase granatnega jabolka
- 1,5 žlice mlete paprike v prahu
- 1 čajna žlička kumine
- ½ čajne žličke kajenskega popra
Priprava
Paprike specite tako, da jih položite neposredno na odprt plamen in obračate, dokler lupina ne postane črna. Nato jih prestavite v stekleno posodo, pokrijte s folijo in pustite počivati 10 minut, kar vam bo olajšalo odstranjevanje lupine. Po odstranitvi pešk papriko skupaj z ostalimi sestavinami (orehi, krekerji, oljem, limoninim sokom, melaso in začimbami) dajte v mešalnik. Mešajte, dokler zmes ne postane enakomerna in gladka. Postrezite s kruhom, pogačo ali poljubnimi dodatki. Uživajte!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!