Če opazite to spremembo na krompirju, ga nikar ne jejte

Navdih 25. Mar 202505:01 1 komentar
krompir
Foto: PROFIMEDIA

Marsikdo ima navado hraniti krompir tudi po več mesecev, vendar morate biti pri tem previdni. Čeprav je res, da krompir zdrži dlje časa, lahko postopoma postane celo nevaren za zdravje.

Nakup velike količine krompirja je pogosta navada številnih kupcev, ki nato krompir pustijo v shrambi tudi več mesecev. Kot piše Index.hr, pa malokdo pomisli, koliko časa ga je zares varno uživati.

Strokovnjaki opozarjajo, da morate biti pozorni predvsem na njegov videz. Če opazite, da je vzklil, se zmehčal ali spremenil barvo, je pravi čas, da se ga znebite.

Krompir namreč najverjetneje vsebuje preveč solanina in čakonina. Naravna toksina iz skupine glikoalkoidov lahko povzročita prebavne motnje, glavobole ali celo nevrološke motnje, če ju zaužijete v prevelikih količinah.

Če opazite majhne kalčke, jih lahko previdno odrežete in nato še vedno zaužijete krompir. Če so kalčki daljši in v večjem številu, krompir raje zavrzite.

Zelene lise na lupini so znak povečane količine solanina, zaradi katerega ima krompir grenek okus. Tak krompir morate zavreči, saj imate lahko težave, če ga zaužijete preveč.

Priporočeno je, da krompir shranjujete v temnem, suhem in hladnem prostoru. Priporočljivo ga je hraniti pri temperaturi med 7 in 10 stopinj Celzija, vendar ne v hladilniku, saj lahko to vpliva na njegov okus in teksturo. Če opazite nenavaden vonj, gnitje ali plesen, krompir takoj zavrzite.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Priporočeno vsebino