Ta jed bo navdušila vse ljubitelje sredozemskih okusov, saj združuje sladkobo paradižnika, pikantnost feferonov ter kremasto teksturo jajc in jogurta.
Če obožujete sredozemske okuse, ste morda že slišali za turško jed çılbır – poširana jajca z jogurtom in česnom. Toda če vam poširanje jajc povzroča preglavice, vam bo ta recept, ki prinaša preprosto različico turških jajc brez poširanja, zagotovo pisan na kožo.
Jed združuje okuse priljubljenih turških jedi, kot sta menemen (turška paradižnikova omaka s papriko) in çılbır. S to različico boste na enostaven način ustvarili bogat obrok, ki je primeren za vse priložnosti – zajtrk, kosilo ali večerjo. Priprava traja le 35 minut, količina pa zadošča za štiri osebe, piše Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to poslastico.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 1 rdeča ali rumena paprika, očiščena in narezana
- 1–2 feferona, očiščena in narezana
- 400 g paradižnikov v pločevinki
- 1–2 čajni žlički sladkorja
- 4 jajca
- 1 šopek peteršilja, grobo sesekljan
- 6 žlic grškega jogurta
- 2 stroka česna, zdrobljena
- sol, poper
Priprava
Na segretem oljčnem olju popražite čebulo, papriko in feferone, dokler ne postanejo mehki.
Dodajte paradižnike in sladkor ter dobro premešajte. Kuhajte, dokler se tekočina ne zgosti, nato začinite s soljo in poprom.
V omaki naredite štiri vdolbine in vanje previdno ubijte jajca. Pokrijte ponev in kuhajte na nizki temperaturi, dokler jajca ne zakrknejo.
Medtem zmešajte grški jogurt s česnom in ga rahlo začinite.
Postrezite jajca iz ponve, posuta s svežim peteršiljem, skupaj z jogurtovo omako.
Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje