Mnogi zaradi hitrega tempa življenja in nenehnih obveznosti nimajo dovolj časa za počasno uživanje obrokov. Dietetičarka pojasnjuje, zakaj bi se morali počasneje prehranjevati.
Velikokrat hitimo z zajtrkom, kosilom, ko se v naglici najemo – na koncu pa niti ne vemo, kaj in koliko smo pojedli.
Prednosti počasnega prehranjevanja je kar nekaj, zato je vredno, da spremenimo to slabo navado in naredimo nekaj za svoje splošno zdravje in dobro počutje, svetuje dietetičarka Ekta Singhwal.
Počasno prehranjevanje omogoča bolj premišljen pristop k hrani, saj spodbuja k temeljitemu žvečenju, uživanju v okusih in poslušanju signalov, ko ste siti. Prav tako lahko pomaga pri prebavi in preprečuje prenajedanje, prav tako zmanjšuje tveganja za povečanje telesne teže in nastanka sladkorne bolezni, je dejala Singhwal za portal HealthShots.
Ohranjanje telesne teže in občutek sitosti
Po njenih besedah bomo želeno telesno težo lažje ohranili kot tudi izgubili kakšen odvečni kilogram, če bomo jedli bolj počasi. Približno dvajset minut naj bi naši možgani potrebovali, da zaznajo, da je želodec poln, zato se nam nikamor ne bi smelo muditi. Uživanje manjših grižljajev in temeljito žvečenje pri tem zagotovo pomaga. Na tak način bomo tudi lažje nadzorovali velikost porcij in kalorije, ki smo jih zaužili.
Boljša prebava
Izsledki študije, objavljeni v reviji BMJ Open iz leta 2017, kažejo, da imajo ljudje, ki žvečijo počasneje, boljšo prebavo.
“Temeljito žvečenje pomaga razgraditi hrano na manjše koščke, kar prebavnemu sistemu olajša predelavo hrane in prepreči težave, kot sta napihnjenost in prebavne motnje,” je prepričana Singhwal.
Hrana kot užitek
Če si dejansko vzamete čas za vsak obrok čez dan, torej 20 ali 30 minut na obrok, lahko dejansko bolj uživate v okusih, teksturah in vonjih hrane, zaradi česar je celoten obrok prijetnejši. Hrano pa boste videli kot pravo doživetje, piše.
Počasno prehranjevanje izboljša tudi odnos s hrano, zmanjša prenajedanje in spodbudi k bolj zdravim prehranjevalnim odločitvam.
Boljša absorpcija snovi
S počasnim prehranjevanjem telo bolje absorbira hranilne snovi. “To je še posebej pomembno za kompleksnejša hranila, kot so ogljikovi hidrati, ki zahtevajo dobro prebavo za absorpcijo,” je pojasnila za HealthShot.
Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?
Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje