Oglaševanje

Enostavna mešanica, ki bo vaš golaž spremenila v pravo poslastico

author
N1
01. maj 2025. 05:04
>
23:40
golaž
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Prvomajski golaž bo letos še boljši, če mu boste dodali to mešanico. Razlika bo očitna – globlji, polnejši in bolj harmoničen okus.

Oglaševanje

Med prvomajskimi prazniki se v številne slovenske kuhinje vrne kuharska klasika – golaž.
Ta priljubljena jed, ki zadiši iz loncev na vrtu, v naravi ali kar doma, ima posebno mesto v naših srcih. Če želite letos golaž povzdigniti na novo raven, imamo za vas preprost, a učinkovit trik: dodajte mu doma pripravljen zelenjavni sok z bogatim okusom.

Ta sok ni kar navadna jušna osnova – gre za koncentriran napitek, poln paradižnika in druge sveže zelenjave, ki jedi doda globino in polnost. Posebej se izkaže prav pri golažu, kjer poudari mesni okus in ga dopolni z naravno sladkobo korenja in pese ter rahlo pikantnostjo worcestrske omake, piše portal Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to osnovo.

Kako pripraviti zelenjavno osnovo, ki bo obogatila vaš golaž?



  • 800 g zrelih paradižnikov

  • 250 ml vode

  • 15 g svežih špinačnih listov

  • 1 velik korenček

  • 1 rdeča pesa

  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

  • 1 žlica worcestrske omake

  • sol in poper po okusu


Priprava


V lonec vlijte vodo in dodajte narezan paradižnik, olupljeno in narezano korenje ter peso. Kuhajte približno 20 minut na zmernem ognju.

Oglaševanje


Nato dodajte špinačo in peteršilj ter kuhajte še približno 5 minut.
Vse skupaj nekoliko ohladite, nato pa zmešajte v mešalniku do gladkega. Če želite bolj prefinjeno teksturo, sok precedite skozi cedilo.

Na koncu dodajte sol, poper in worcestrsko omako – po okusu.

Tako pripravljen zelenjavni sok lahko takoj uporabite kot osnovo za golaž, enolončnice ali juhe. Odličen je tudi kot osnova za koktajl Bloody Mary. V hladilniku v čisti stekleni steklenici bo ostal svež do pet dni.

Če ste ljubitelji bogatih, domačih okusov, lahko sok pripravite že dan prej. Ko boste golaž počasi kuhali, preprosto zamenjajte del vode ali jušne osnove z vašim domačim zelenjavnim sokom. Razlika bo očitna – globlji, polnejši in bolj harmoničen okus vas bo prepričal že pri prvem grižljaju.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih