Fantastična čokoladna torta brez moke, ki jo Italijani jedo že 150 let

Navdih 01. Mar 202504:35 2 komentarja
čokoladna torta
Foto: PROFIMEDIA

Preprosta in neverjetno okusna čokoladna torta brez moke, ki jo Italijani obožujejo. Tudi vi jo boste želeli pripraviti znova in znova.

Torta Barozzi je čudovita čokoladna sladica, ki jo v Italiji jedo že 150 let. Njen izvor sega v majhno mesto Vignola, kjer jo je konec 19. stoletja ustvaril slaščičar Eugenio Gollini. Poimenoval jo je po slovitem renesančnem slikarju Jacopu Barozzi, saj je želel, da bi torta nosila ime, ki odraža njeno edinstvenost in brezčasnost.

Gollini je dolgo časa iskal popolno čokoladno torto in s številnimi poskusi odkril, da pšenična moka sploh ni potrebna. Namesto tega je uporabil mlete arašide, ki so sladici dodali izjemen okus in sočnost. Tako je nastala torta, ki danes velja za eno najbolj priljubljenih italijanskih sladic.

Barozzi torta je po videzu podobna brownieju, vendar njena struktura ni zbita ali težka. Nasprotno, zaradi stepenih beljakov, ki jih ročno vmešamo v zmes, preden jo pečemo v ogreti pečici, je izjemno rahla.

Torto postrežemo posuto s sladkorjem v prahu ali kakavom. Za še večji užitek pa jo lahko obogatimo z gozdnimi jagodami ali kepico vaniljevega sladoleda, priporoča portal Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to poslastico.

Sestavine

  • 230 g temne čokolade
  • 160 g belega sladkorja
  • 150 g masla
  • 70 g nepraženih arašidov
  • 30 g mandljev
  • 20 ml ruma
  • 10 g instant kave
  • 4 jajca

Priprava

Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija in dobro namažemo tortni model premera 20 cm.

Kocke temne čokolade in maslo stopimo na pari, mešamo, dokler se vse ne poveže v gladko zmes.

Arašide in mandlje zmeljemo v fin prah. Pazimo, da jih ne mešamo predolgo, da ne postanejo preveč lepljivi.

Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake in sladkor stepemo v gladko zmes, nato dodamo zmlete arašide in mandlje, instant kavo in rum. Ohlajeno čokoladno zmes vmešamo v jajčno mešanico.

Beljake stepemo v trd sneg in jih ročno in nežno vmešamo v preostalo zmes. Zmes prelijemo v pripravljen pekač in vse skupaj pečemo v ogreti pečici 35 do 40 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je pečena.

Ko se torta ohladi, jo posujemo s sladkorjem v prahu ali kakavom, lahko pa dodamo še gozdne jagode ali sladoled.

Uživajte v tej rahli in sočni čokoladni torti!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje