Hladna češnjeva juha: odlična osvežitev za poletne dni

Navdih 24. Jun 202405:11 1 komentar
češnjeva juha
Foto: PROFIMEDIA

Številne različice hladne višnjeve juhe izvirajo iz Madžarske in Poljske, kjer kuharji uporabljajo kisle višnje in veliko sladkorja, poroča New York Times.

Tradicionalne češnjeve juhe so pripravljene iz kisle in sladke smetane, včasih so zgoščene z moko. V časopisu New York Times smo za vas poiskali lažjo različico, v kateri bomo namesto smetane uporabili odcejen jogurt.

Sestavine

5 skodelic vode

½ skodelice sladkorja

½ skodelice rdečega vina

¼ žličke soli

naribana lupina ½ limone

700 gramov sladkih, temnih češenj

1 skodelica odcejenega jogurta

Priprava

Češnje operemo in jih damo v skledo, koščice pa v velik lonec za juho. V lonec dodamo vodo in zavremo. Znižamo temperaturo in kuhamo pet minut. Z zajemalko odstranimo peške.

Dodamo sladkor, rdeče vino, sol in limonino lupinico ter na srednje močnem ognju ponovno zavremo. Kuhamo pet minut, nato dodamo češnje. Zavremo, zmanjšamo temperaturo, pokrijemo in kuhamo pet minut, nato pa odstranimo z ognja.

Jogurt damo v veliko skledo in počasi stepamo s skodelico tekočine iz juhe. Počasi dodamo preostanek juhe in mešamo, dokler ni gladka. Med hlajenjem občasno premešamo, nato pa pustimo v hladilniku, dokler se ne ohladi.

Pred serviranjem bomo morali juho ponovno premešati, saj se bosta tekočina in jogurt ločila.

Serviramo v skodelicah ali steklenih kozarcih. Po želji okrasimo z dodatnimi razpolovljenimi svežimi češnjami brez koščic. Pa dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje