Hrustljava skorja in rahla sredica: ste že kdaj spekli zdrobov kruh?

Navdih 14. Feb 202505:07 0 komentarjev
zdrobov kruh
Foto: PROFIMEDIA

Preprost recept za maroški zdrobov kruh, ki bo hitro osvojil vaše brbončice.

Recept za maroški zdrobov kruh, znan tudi kot khobz, je preprost, a poln okusov. Peče se lahko v obliki štruce ali manjših žemljic. Posebnost tega kruha je v tem, da zdrob in moka tvorita popolno ravnovesje, zaradi česar je skorja hrustljava, sredica pa mehka in rahla. Čeprav priprava ni zahtevna, je potrebnega nekaj potrpljenja, saj mora testo počivati čez noč, da doseže svojo najboljšo obliko in teksturo.

Sestavine

  • 250 g moke
  • 250 g zdroba
  • 2 žlički soli
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 čajna žlička suhega kvasa
  • 2 žlici olivnega olja
  • 315 ml vode
  • 2 žlici sezamovih semen (po želji)

Priprava

V veliki skledi združimo moko, zdrob in sol, nato dodamo sladkor, kvas, olivno olje in vodo. Vse sestavine dobro premešamo in pustimo, da počivajo 15 minut. Nato z električnim mešalnikom, opremljenim z nastavkom za gnetenje testa, gnetemo, dokler ne dobimo gladkega in elastičnega testa. Testo pokrijemo in ga čez noč postavimo v hladilnik.

Ko testo vzamemo iz hladilnika, ga odkrijemo in pustimo, da vzhaja pri sobni temperaturi, dokler se ne podvoji.

Ko je testo vzhajano, ga pregnetemo in oblikujemo v hlebček.

Hlebček položimo na peki papir in pustimo, da vzhaja še eno uro. Po 30 minutah ogrejemo pečico na 220 °C.

Po želji po vrhu potresemo sezamova semena. Hlebček prebodemo z vilicami, da preprečimo nastanek mehurčkov, in ga postavimo v pečico. Pečemo od 20 do 30 minut, dokler skorja ne postane hrustljava in lepo zapečena.

Po pečenju pustimo, da se kruh nekoliko ohladi, preden ga narežemo in postrežemo.

Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!

Priporočeno vsebino