Visoke temperature podnevi in jutranja vlaga so odlični pogoji za pojav kumarnega ožiga, ki lahko uniči vso rastlino. Če ukrepate dovolj hitro, lahko pridelek še rešite.
Kumarni ožig je ena najbolj razširjenih bolezni, ki ga povzroča plesen Pseudoperonospora cubensis, uniči pa lahko ves pridelek kumar, melon in bučk, poroča N1 Zagreb.
Čeprav mnogi mislijo, da dolgo sušno obdobje z visokimi temperaturami ni ugodno za razvoj te bolezni, je realnost drugačna. Za razliko od nekaterih drugih plesni, kot je krompirjeva, ima kumarna plesen rada visoke temperature in vlago, ki je v zadnjem času tudi pri nas precej izrazita. Tveganje je še večje, če se okoli rastlin razrašča plevel.
Bolezen povzroča propadanje listov, zaradi česar so pridelki plodov manjši in manj kakovostni.
Kako prepoznati kumarni ožig?
Kumarni ožig se na različnih vrstah bučevk pojavlja različno. Na listih se najpogosteje pojavijo okrogli svetlozeleni madeži, ki v nekaj dneh porumenijo, kasneje pa lahko celo porjavijo. Listi so videti vneti.
Po desetih dneh se plesen lahko razširi po vsej rastlini. Če pride do ploda, bo ta na stičišču s steblom voden in deformiran.
Kako obvarovati rastlino?
Simptomi kumarne plesni se bodo sprva najverjetneje pojavili na največjih spodnjih listih, ki so v stiku s prstjo.
Liste, na katerih opazite prve znake bolezni, odrežite in jih odnesite z vrta ali rastlinjaka, da ne okužijo preostalih delov rastline. Nato pa rastline in tla okoli rastline poškropite s fungicidi ali organskimi pripravki. S tem boste preprečili nadaljnje širjenje okužbe.
Če se želite izogniti kemičnim pripravkom, lahko uporabite domače pripravke. Poznavalci priporočajo domače neprekuhano mleko, sodo, jod, česen, pa tudi bršljan, regrat in juho iz njivske preslice, še poroča N1 Zagreb.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!