Imate v kuhinji eno od takšnih stvari? Hitro jo zavrzite, saj vam lahko škoduje

Navdih 08. Sep 202414:13 1 komentar
obrabljeno dno posode
Foto: PROFIMEDIA

Nekatere gospodinjske pripomočke imamo v kuhinjskih predalih in omarah včasih tudi po več let. Vendar pa, kot opozarja strokovnjak, je pomembno, da občasno preverimo, v kakšnem stanju so. V nekaterih primerih se jih moramo nujno znebiti, saj lahko nadaljnja uporaba škoduje našemu zdravju.

Posode, ki so dotrajane in zelo poškodovane, lahko škodujejo našemu zdravju, zato se jih moramo znebiti, piše N1 Zagreb.

“Na kuhinjsko posodo pogosto pozabimo, v resnici pa lahko njeno stanje pomembno vpliva na kuharsko izkušnjo in zdravje. Poskrbite, da bodo posode v dobrem stanju,” pove Bohdan Duha, strokovnjak za kuhinjsko opremo. V nadaljevanju našteje štiri predmete, ki bi jih morali nemudoma vreči v smeti.

Poškodovane ponve

Posode s premazom proti prijemanju oziroma teflonske ponve so zelo priljubljen pripomoček, saj jih je enostavno očistiti, vendar pa so lahko nevarne za zdravje.

Če je teflonska površina obrabljena, lahko začne oddajati škodljive snovi, kot sta PFOA ali PFTE, ki škodujeta zdravju. To se zgodi predvsem takrat, ko posodo izpostavimo previsoki temperaturi. Obrabljeno dno posode pa vpliva tudi na okus hrane, saj se hrana na taki posodi prej prime ali celo zažge.

Ko se boste odločali za nov nakup, premislite tudi o alternativnih ponvah, ki ne vsebujejo teflona, pravi Duha. Na policah boste danes našli tudi take, ki so narejene iz nerjavečega jekla ali litoželezne.

Življenjsko dobo ponve lahko sicer podaljšate tako, da pazljivo ravnate z njo. Namesto kovinskih pripomočkov v roko raje vzemite leseno kuhalnico ali druge pripomočke, s katerimi ne boste poškodovali ponve.

Lesene kuhalnice

Tudi lesene kuhalnice pa imajo svoj rok trajanja. Po daljši uporabi lahko razpokajo, nabreknejo ali se zlomijo. V razpoke se ujame vlaga, ki predstavlja odlično okolje za rast bakterij, odlomljeni koščki pa lahko pristanejo v hrani.

“Razmislite o nakupu lesenih kuhalnic iz tršega lesa, kot sta javor ali oljka, ki je bolj odporen in vpija manj vlage. Lahko pa izberete silikonske ali bambusove kuhalnice, ki bodo kasneje razpokale in so manj dovzetne na razvoj bakterij,” svetuje Duha.

Zarjaveli noži

Ko na kuhinjskem nožu opazite rjo, je to rdeči alarm, da ga ne smete več uporabljati. Ne le, da nož ne bo več tako natančen in da lahko v hrani pusti kovinske delce, večja je tudi nevarnost, da se poškodujete. Tak nož namreč lahko veliko prej zdrsne po svoje.

Rjo lahko preprečite tako, da nož po pranju temeljito osušite, nato pa ga shranite na suhem mestu, denimo v stojalu za nože ali v predalu.

Zvita plastična posoda

Plastične posode so zelo uporabne za shranjevanje živil, vendar pa bodite pozorni, če se je plastika stalila ali upognila. V tem primeru jo raje zavrzite.

Zaradi visokih temperatur se lahko plastična posoda začne taliti ali zvijati, pri tem pa se lahko sproščajo škodljive snovi, še pojasni Duha.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje