Italijanski trik za najmehkejše in najboljše krofe z luknjami

Navdih 26. Feb 202504:33 1 komentar
krofi
Foto: PROFIMEDIA

Kljub preprostosti sestavin so ti ocvrti krogci pravo veselje za vsakogar, ki ima rad rahle, sladke in okusne sladice.

Med karnevalom v Neaplju, ki je znan po kulinaričnih tradicijah, je ena najbolj priljubljenih in okusnih sladic graffe. Ta posebna različica krofov se od običajnih razlikuje po tem, da ima na sredini luknjo, hkrati pa je neverjetno rahla in mehka.

Za popolno teksturo krofov je najpomembnejši postopek vzhajanja testa, ki ga je treba izvesti dvakrat. Pustite, da testo vzhaja na toplem, kjer bo lahko doseglo optimalno rast in postalo zračno. Idealna temperatura za vzhajanje je med 22 in 27 stopinjami Celzija, kar zagotavlja, da bo testo doseglo pravo konsistenco. Po tem postopku boste lahko oblikovali kroglice, ki se bodo med cvrtjem spremenile v rahle in mehke graffe, piše portal Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to poslastico.

Sestavine

  • 250 g ostre moke
  • 250 g navadne moke
  • 120 ml mleka
  • 65 g masla
  • 60 ml vode
  • 50 g belega sladkorja
  • 20 ml ruma
  • 7 g instant kvasa v prahu
  • 2 jajci
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • lupina ene pomaranče (ali limone)
  • ščepec soli
  • rastlinsko olje za cvrtje

Priprava

Mešanje suhih sestavin: V večji skledi zmešajte ostro in navadno moko, sladkor, kvas, ščepec soli ter naribano lupino pomaranče (ali limone).

Mešanje mokrih sestavin: V drugi skledi stepite jajca, mleko, vodo, rum in vaniljev ekstrakt. Zmešajte vse mokre sestavine, da dobite enotno zmes.

Kombiniranje sestavin: Mokre sestavine postopoma dodajajte suhim, nato pa dodajte tudi koščke masla. Vse skupaj mešajte z roko ali mešalnikom, dokler ne dobite gladkega testa.

Prvo vzhajanje: Testo oblikujte v kroglo, jo potresite z malo moke in pokrijte z bombažno krpo. Pustite, da vzhaja na toplem mestu približno dve uri, dokler se njegova prostornina ne podvoji.

Oblikovanje in drugo vzhajanje: Ko je testo vzhajano, ga prenesite na pomokano površino in ga razdelite na 12 enakih delov. Vsak kos oblikujte v kroglico z luknjo na sredini (ali podolgovat kos, če želite nekoliko drugačno obliko). Testo položite na peki papir, pokrijte s krpo in pustite, da vzhaja še eno uro.

Cvrtje: V večji posodi segrejte rastlinsko olje. Krofe v vročem olju cvremo približno dve minuti na vsaki strani.

Ko so graffe ocvrti, jih položite na papirnate brisače, da odvečna maščoba odteče. Nato jih potresite s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Graffe so najboljši, ko so še topli. Lahko jih premažete z različnimi nadevi, kot je priljubljena nutella, ali pa uživate v njih brez dodatkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Priporočeno vsebino