Kaj se zgodi, če pogosto jeste pekočo hrano?

Navdih 29. Maj 202305:55 0 komentarjev
Ženska je čili
PROFIMEDIA

"Pekoče ali nepekoče?" pogosto ob naročilu kosila v vaši najljubši kitajski, mehiški ali indijski restavraciji povpraša natakar. Pekoča hrana – pa naj gre za feferone različnih barv, čili omako, sečuanski poper ali morda celo hren – ima posebno mesto v številnih kuhinjah sveta, vse pogosteje tudi na domačih krožnikih. Čeprav morda spadate med tiste, ki obožujejo pekoči občutek v ustih, velja preveriti, kakšne učinke ima pekoča hrana na vaše telo.

Je pekoča hrana dobra za nas? Kratkega odgovora ni, še posebej če hrano jeste vsak dan.

“Začinjena hrana je vroča tema na področju prehrane – besedna igra ni namerna,” je za portal HealthDigest dejala Patricia Bridget Lane, ki je kot registrirana dietetičarka zaposlena na kliniki v Clevelandu.

Kako uživanje hrane, ki v ustih pušča vroč, lahko tudi neprijeten občutek, vpliva na človeško telo, že dolgo zanima zdravnike in strokovnjake za hrano, navaja portal.

Portal Medical News Today piše, da je vročina v ustih posledica prisotnosti kemične spojine kapsaicin, ki aktivira receptorje za bolečino. Odvisno od vaše tolerance lahko pekoča prehrana tako pri različnih ljudeh sproži cel spekter občutkov – od prijetnega občutka, h kateremu se nekateri radi vračajo, pa vse do bolečine.

Posušeni rdeči čili na tržnici v Egiptu
Posušeni rdeči čili na prodaj na tržnici v Egiptu (PROFIMEDIA)

Zaradi pekoče hrane lahko živite dlje

Raziskave, kako pekoča hrana vpliva na človeško telo, so se obširno lotili na Kitajskem. V eni od študij so kar devet let preučevali prehranjevalne navade več kot pol milijona ljudi. Ugotovili so, da je bilo tveganje za smrt za približno 14 odstotkov manjše pri tistih raziskovanih, ki so skoraj vsak dan uživali začinjeno hrano. Ti posamezniki so bili tudi v manjši nevarnosti, da bodo umrli zaradi bolezni dihal ali raka, so zapisali.

Kapsaicin je kemična spojina, ki v naših ustih povzroči “vročino”, ki jo občutimo po zaužiti začinjeni hrani. Najdemo ga v čili papriki, sam po sebi pa dejansko ne peče, je razložila dietetičarka Jayna Metalonis, zaposlena na University Hospitals.

“Namesto tega možgane zavede v mišljenje, da se je spremenila temperatura, kar vodi v občutek toplote in bolečine.” Telo se na uživanje kapsaicina odzove tako, da se ohladi, od tod torej znojenje, ki se pogosto pojavi, ko jemo pekočo hrano.

Skoraj v isti sapi so avtorji študije poudarili, da rezultati ne pomenijo nujno, da manjše tveganje za smrt nastopi ravno zaradi začinjene hrane ali da je uživanje začinjene hrane povezano z bolj zdravim življenjskim slogom, še piše portal. Kljub temu pa je lahko spojina kapsaicin, ki jo vsebuje pekoča hrana, dober vsakodnevni dodatek k prehrani, so zaključili.

Nižja raven holesterola

Izsledki študije, ki so jo izvedli na hrčkih in objavili v reviji European Journal of Nutrition, je pokazala, da se je pri hrčkih, ki so jim v prehrano dodali veliko količino kapsaicina, raven holesterola znižala.

“Ne priporočamo, da bi ljudje začeli pretirano uživati čili,” pa je kljub pozitivnemu učinku začinjene hrane na holesterol izpostavil avtor študije Džen Ju Čen. “Ne pozabite, da čili ni nadomestilo za zdravila, ki jih dobite na recept in so dokazano učinkovita,” je še poudaril.

Ročno sušenje čilija na Soncu v Bangladešu
Ročno sušenje čilija na soncu v Bangladešu (PROFIMEDIA)

Bolj zdravo srce

Redno uživanje začinjene hrane lahko izboljša zdravje vašega srca in ožilja, navaja portal HealthDigest.

V knjigi Eat This, Not That! je to izpostavila certificirana nutricionistka dr. Carrie Lam: “Dokazano je, da je v kulturah, v katerih uživajo bolj začinjeno hrano, manj primerov bolezni srca in ožilja, med katere spadajo kapi in srčni infarkt.”

Te ugodne rezultate povzroča ravno kapsaicin, ki zmanjšuje vnetja v telesu in lahko vpliva tudi na širino arterij. “Razširitev krvnih žil lahko zniža krvni tlak in na tak način pomaga preprečevati nastanek krvnih strdkov. Tudi toplota, ki jo telo proizvaja pri uživanju začinjene hrane, poveča pretok krvi,” je še dajala Lam.

Med prednosti rednega uživanja začinjene hrane so strokovnjaki uvrstili še bolj hiter metabolizem, izgubo teže, zdravo črevesje in želodec, pomoč pri preprečevanju raka in bolj zdravo kožo, pišejo na spletni strani University Hospitals.

Čili ni “črno-bel”

Pa lahko začinjena hrana na drugi strani vodi v dolgotrajne negativne posledice? Dietetičarka Jayna Metalonis svari pred črno-belim pogledom, ko pride do prehrane.

Zeleni čili iz Šrilanke
Zeleni čili iz Šrilanke (PROFIMEDIA)

“Dobra novica je, da za večino zdravih ljudi – tudi za tiste, ki sodelujejo v ekstremnih izzivih, v katerih se preizkušajo v uživanju zelo pekoče paprike – uživanje take hrane ne predstavlja resne ali trajne nevarnosti zdravju in navadno ne zahteva zdravniškega zdravljenja,” je povedala za University Hospitals.

V zadnjem času se je namreč na družbenem omrežju TikTok uveljavil trend, v katerem se je vse več ljudi preizkusilo v uživanju velikih količin čilija.

Nekateri ljudje naj se pekoči hrani raje izognejo

A kljub temu je za nekatere ljudi bolje, da se močno začinjeni hrani izognejo, je dodala dietetičarka. Mednje spadajo ljudje, ki imajo kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB), taki sta na primer ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen. Pa ljudje s celiakijo in tisti, ki imajo na želodcu razjede – čeprav začinjena hrana sama po sebi ne povzroča razjed.

Pekočo hrano zdravniki odsvetujejo tudi ljudem, ki jih pesti gastroezofagealna refluksna bolezen – GERB oziroma krajše refluks. Pa ljudem z diagnosticiranim sindromom razdražljivega črevesja in analno razpoko oziroma fisuro.

Če začinjene hrane na vašem krožniku niste vajeni, začnite počasi, svetujejo strokovnjaki. Verjetno je, da se bo vaša toleranca za pekoče jedi  – in tudi užitek v njih – sčasoma povečala, hkrati pa boste ugotovili številne koristi za zdravje, so še zapisali na portalu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!