Kako bi bila videti zelena Ljubljana brez avtomobilov? (VIDEO)

Navdih 01. Mar 202311:55 > 12:02 5 komentarjev
Zelena Ljubljana
Vizualna utopija za Ljubljano (Jan Kamensky)

Nemški grafični oblikovalec in umetnik je v futurističnem videoposnetku preoblikoval Ljubljano. Z ulic je "izbrisal" avtomobile in jih odel v več zelene barve. V posnetku si poglejte, kako bi bila videti zelena prestolnica brez avtomobilov?

Zelena Ljubljana in brez avtomobilov – takšna je videti prestolnica skozi oči nemškega grafičnega oblikovalca in umetnika Jana Kamenskega, ki je s Trga francoske revolucije odstranil avtomobile in mu dodal veliko zelene barve.

Preberite še: “Vsakič, ko v mestu pogledate skozi okno, bi morali videti vsaj tri drevesa.”

Videoposnetek je nastal v okviru projekta Vizualna utopija, Ljubljana pa se je tako pridružila seznamu 40 svetovnih mest, ki tovrstne futuristične predstave že imajo. Z vizualnim jezikom Kamensky opozarja, da si lahko rabo javnega prostora, predvsem pa ulic, zamislimo povsem drugače, kot smo tega vajeni. Manj prometa in več življenja. Spodaj si lahko ogledate, kako bi bila videti bolj zelena Ljubljana.

Lokacijo za vizualno utopijo je umetnik izbral skupaj z urbanističnim inštitutom Slovenije, futuristično Ljubljano pa so premierno predstavili na sedmi konferenci o prometnem načrtovanju v Laškem. Kot so zapisali organizatorji, je projekt lahko spodbuda mestu na poti do ambicioznega cilja – podnebne nevtralnosti do leta 2030.

Jan Kamensky se opisuje kot digitalni vrtnar, ki od leta 2020 ustvarja umetniške vizualizacije mest, iz katerih izginejo avtomobili. Med drugim je preoblikoval Pariz, Tokio, New York, tudi Bruselj in Dunaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.