Kako podaljšati svežino sadju in zelenjavi? Nečesa nikar ne naredite

Navdih 29. Jan 202508:57 2 komentarja
sadje, zelenjava, grozdje, v hladilniku
Foto: PROFIMEDIA

Kaj lahko naredite, da bi sadje in zelenjava v hladilniku zdržala dlje? In kaj storiti, če začenjata veneti?

Včasih se zdi, da hrana v hladilniku ne zdrži dolgo in jo potem zavržemo.

Razlog za to je lahko tudi način hrambe, je dejala strokovnjakinja Kate Hall.

“Uvedemo lahko veliko majhnih sprememb, ki imajo pozitiven učinek. Z drugačnim shranjevanjem živil ali s sprejetjem nekaj preprostih navad lahko znatno zmanjšamo metanje hrane v smeti, prihranimo denar in zagotovimo, da jemo hrano, za katero smo trdo delali, da smo jo kupili,” je povedala Kate.

Nikar sadja in zelenjave ne lupite in režite

Eden njenih najpomembnejših nasvetov je pravzaprav nasproten tistemu, ki je zelo priljubljen na družbenih omrežjih – pripravljanje sadja in zelenjave vnaprej.

Lupljenje in rezanje sadja ter zelenjave bi bil namreč lahko razlog, zakaj se pokvarita hitreje, piše portal Informer.rs.

“To lahko privede do hitrejšega kvarjenja živil,” je povedala Hall. “Če želite, da sta sadje in zelenjava sveža čim dlje, pustite njuno zunanjo plast nepoškodovano, dokler ju ne nameravate pripraviti ali zaužiti,” je poudarila.

Ena najbolj občutljivih vrst sadja, ki se hitro pokvari, je jagodičevje (jagode, maline, borovnice, grozdje …). Za to obstaja dober razlog, ki pa ga je mogoče enostavno odpraviti.

Preden jagodičevje shranite v hladilnik, natančno preglejte embalažo ali vrečko, v kateri je zapakirano.

Če se v njej skriva ena sama plesniva jagoda, lahko ta hitro kontaminira preostale. Odstranite jo in jagodičevje operite tik pred zaužitjem, da ne dodajate nepotrebne vlage.

In če v hladilniku opazite katerokoli zelenjavo, na primer korenje ali mlado čebulo, ki je začela veneti, je ni treba zavreči. Krivec za to je lahko dehidracija. Samo odrežite vrhove in zelenjavo položite v hladno vodo. To bi jo moralo “oživiti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje