Kako popolno speči kostanj v pečici

Navdih 11. Okt 202405:11 0 komentarjev
pečeni kostanji
Foto: PROFIMEDIA

Včasih imate pri roki kostanje, ne morete pa zakuriti ognja ali nimate brenerja. Lahko jih spečete v pečici. Poglejte, kako.

Doba nabiranja kostanjev se je že začela in mnogi že uživajo v njihovem okusu, pa naj si bodo kuhani, pečeni, sladki ali slani.

Pečeni kostanji so pri nas nadvse priljubljeni, ampak včasih se zgodi, da imate kostanje, nimate pa ognja, posebne posode za peko kostanjev ali brenerja. Kaj lahko storite? Spečete jih lahko v pečici. Da bi to naredili čim bolj uspešno, vam ponujamo idejo, kako.

Kostanje najprej operite, potem pa vanje zarežite. Pri tem vam ni treba biti preveč umetniško navdahnjeni in izrezovati krogce ali križce ali kaj podobnega. Preprosto zarežite v lupino na izbočenem delu (ne na ploskem), in to z nazobčanim nožem, ker bo to najlažje, piše portal punkufer.hr.

Pri preveč topih ali preveč ostrih navadnih nožih se namreč rado zgodi, da njihovo rezilo zdrsne po kostanjevi lupini in hitro je treba iskati kakšen obliž, ali celo oditi na šivanje.

Zarezane kostanje položite v lonec in jih prekrijte s hladno vodo, potem pa vključite štedilnik in jih kuhajte, dokler voda ne zavre. Takrat jih odcedite in premestite v pekač ali posodo, v kateri jih nameravate peči. Vse skupaj postavite v pečico, ogreto na 220 stopinj Celzija in pecite 20 do 25 minut. Če so kostanji res veliki, tudi kakšnih pet do deset minut dlje. Vmes jih občasno opazujte, da se ne zažgejo preveč, ali pa kakšnega poskusite, da ugotovite, ali so dovolj pečeni.

Ko so pečeni, jih zavijte v krpo iz blaga in jih pustite stati nekaj minut, potem pa se jih lotite.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!