![prebranec](https://n1info.si/wp-content/uploads/2024/12/18/1734519165-Posnetek-zaslona-2024-12-18-115139-750x597.jpg)
Ko ga boste enkrat pripravili na ta način, bo to postal vaš najljubši recept za prebranec. Dodati morate sestavino, ki mu bo dala "neustavljiv okus".
Jedi iz zrnatega fižola so v zimskem času pri nas še posebej priljubljene.
V slovensko kulinariko so se že dodobra umestile tudi fižolove jedi, ki prihajajo z Balkana, posebej pasulj in prebranec.
Čeprav je priprava obeh precej preprosta, ima skoraj vsaka kuharica svoj “skrivni” recept, ki jed naredi “še okusnejšo”. Enega takih za pripravo prebranca objavlja portal Krstarica, ki pravi, da vsebuje sestavino, ki mu bo dala “neustavljiv okus”. Ko ga boste enkrat pripravili na ta način, bo to postal vaš najljubši recept za prebranec, piše na spletni strani portala. Skrivna sestavina je – dimljena mleta paprika.
Sestavine
500 g fižola tetovec
700 g čebule (lahko rdeče, bele ali polovico vsake)
3 lovorjevi listi
sol in poper po okusu
2 dl olja
1/2 žlice mlete paprike
1/2 žlice dimljene mlete paprike
1/2 čajne žličke pekoče mlete paprike
2 stroka drobno sesekljanega česna
Priprava
Fižol skrbno preberite, odstranite pokvarjena, suha ali počena zrna ter ga dobro operite vsaj dvakrat.
Prebrani fižol stresite v večji lonec, ga prelijte z vodo, da ta sega dva centimetra nad fižolom, in kuhajte na zmernem ognju.
Fižol kuhajte, dokler ne postane mehak, vendar pazite, da se ne razkuha. Zrna morajo biti kuhana in mehka, a še vedno cela.
Čebulo narežite na tanke trakove, ki jih popražite na olju, dokler ne postekleni. Proti koncu dodajte drobno sesekljan česen, a le toliko, da zadiši, nato vse skupaj odstavite z ognja in primešajte sol, poper, mleto in pekočo papriko ter lovorjeve liste.
Kuhanega fižola ne odcedite, temveč ga le združite s čebulo in začimbami.
Vse skupaj stresite v ognjevarno posodo in pecite v pečici na 180 stopinj Celzija približno uro in pol.
Prebranec je pripravljen, ko se lepo zapeče in vsa tekočina povre.
Postrezite ga toplega s solato iz kislega zelja, svetuje portal.
Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!