
Ti ljubki velikonočni linški piškoti bodo na praznični mizi pritegnili pozornost tako zaradi svoje oblike kot tudi zaradi prijetne pomarančne arome.
Linški piškoti so tradicionalna avstrijska sladica, ki je še posebej priljubljena v božično-novoletnem času.
Vendar pa jih lahko pripravimo tudi v velikonočni različici, kjer s pomočjo jajčastega modelčka ustvarimo piškote, ki spominjajo na razpolovljena kuhana jajca. Namesto klasične marmelade iz rdečih sadežev jih napolnimo z osvežilno pomarančno marmelado, kar jim doda prijetno aromo, piše portal Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to velikonočno sladico.
Sestavine za velikonočne piškote
- 300 g pomarančne marmelade
- 260 g moke
- 115 g zmehčanega masla
- 100 g belega sladkorja
- 1 veliko jajce
- 1 čajna žlička ekstrakta limone ali pomaranče
- sladkor v prahu za posipanje
Postopek priprave
Priprava testa: v veliki skledi zmešamo zmehčano maslo in sladkor, nato dodamo jajce in pomarančni ekstrakt. Postopoma vmešamo moko ter zgnetemo testo, da postane gladko. Oblikujemo kepo, jo zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za eno uro.
Oblikovanje piškotov: ohlajeno testo razvaljamo med dvema listoma peki papirja na približno 5 mm debeline in ga postavimo v zamrzovalnik za 10 minut.
Izrezovanje: S pomočjo jajčastega modelčka izrežemo piškote. V polovico vseh piškotov izrežemo manjši krog, ki bo kasneje ustvaril učinek rumenjaka.
Hlajenje pred peko: piškote pred peko za 15 minut postavimo v zamrzovalnik, da ohranijo obliko.
Peka: pečico segrejemo na 150 °C. Piškote pečemo 12–15 minut, dokler niso zlato obarvani. Nato jih popolnoma ohladimo.
Sestavljanje: celoten piškot premažemo s pomarančno marmelado, nato ga pokrijemo z naluknjano polovico. Pred tem zgornji del posujemo s sladkorjem v prahu.
Postrezite jih ob skodelici čaja ali kave in uživajte.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!