Kako pripraviti zlato pasto: lahko je začimba in tudi zdravilo

Navdih 13. Apr 202413:52 0 komentarjev
kurkumina pasta
Foto: PROFIMEDIA

Kurkuma ima veliko pozitivnih lastnosti. Pogosto jo zmešajo z vodo, ghee maslom in poprom, tako nastane eden najbolj znanih pripravkov iz kurkume – zlata pasta.

Kurkuma je zelo priljubljena v Aziji in na Bližnjem vzhodu. Poznana je po številnih zdravilnih učinkih, zato jo že stoletja uporabljajo v tradicionalni kitajski in indijski ajurvedski medicini ter kot ljudsko zdravilo.

Po poročanju hrvaškega portala Kreni Zdravo za pripravo paste potrebujete le tri sestavine in nekaj vode.

Zlata kurkumina pasta naj bi ponujala veliko koristi za zdravje: krepila naj bi imunski sistem, pomagala pri nečisti koži, prebavi, lajšala bolečine v sklepih.. Žličko ali dve lahko dodate vročemu mleku, z njo začinite čaj ali jo zaužijte samo.

V gastronomiji je pogosta v receptih azijske kuhinje, lahko pa jo dodate kateri koli jedi namesto kurkume in si popestrite jedi iz krompirja, zelenjave, riža, leče in fižola ali celo nedeljsko pečenko.

Sestavine:

250 ml vode

30 g kurkume

5 g mletega črnega popra

35 ml ghee masla ali kokosovega olja

Priprava:

V loncu zmešamo vodo in kurkumo ter na nizkem ognju kuhamo približno sedem minut. Mešamo, dokler se zmes ne spremeni v pasto. Dodamo lahko več ali manj vode, odvisno od tega, kako gosto pasto želimo.

Ko je pasta pripravljena, jo pustimo, da se malo ohladi.

Dodamo ji stopljeni ghee in črni poper ter dobro premešamo.

Dokler je še topla in tekoča, jo prelijemo v kozarec, zapremo z nepredušnim pokrovom in pustimo, da se ohladi. Zmes se bo z ohlajanjem še zgostila.

V hladilniku jo lahko imamo shranjeno 2-3 tedne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!