Uživanje dodanega sladkorja je postalo del skoraj vsakega obroka. Poleg očitnih slaščic in sladkih pijač je namreč sladkor dodan tudi v kruh, žitarice, jogurt in paradižnikovo omako. A uživanje velikih količin sladkorja povzroča številne zdravstvene težave: od diabetesa do bolezni srca in jeter, raka in celo depresije. Sociologinja in profesorica dr. Laura Schmidt je strnila pet nasvetov, kako omejiti količino sladkorja, ki jo zaužijemo, piše CNN.
Uživanja sladkorja je postalo del življenja, v prehrani Američanov je sladkor del skoraj vsakega obroka. Po najnovejših podatkih Američani, starejši od dveh let, pojedo skoraj 17 žličk dodanega sladkorja na dan. To za skoraj trikrat presega zgornjo mejo, ki jo Ameriško združenje za srce priporoča odraslim ženskam, in za dvakrat presega mejo za moške, piše CNN.
Raziskave kažejo, da je uživanje prevelikih količin dodanega sladkorja povezano s številnimi zdravstvenimi težavami. Med njimi so povečana telesna teža, sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in jeter, rak ter celo depresija.
Če ste med tistimi, ki hrepenijo po sladkorju, to ni povsem vaša krivda. Okolje vam namreč nenehno govori, da morate jesti sladkor, je za CNN povedala dr. Laura Schmidt. Schmidt je sociologinja in profesorica zdravstvene politike na medicinski fakulteti univerze Kalifornije v San Franciscu. Je tudi glavna raziskovalka na centru za znanstvene dokaze o sladkorju SugarScience, ki deluje pod okriljem kalifornijske univerze.
Schmidt ljudem priporoča, naj zmanjšajo količino sladkorja, ki jo zaužijejo. “Problem je, ko se v pogovorih o hrani osredotočamo na posamezne sestavine ali hranila. Z zdravstvenega vidika to ni pomembno. Pomembna je celotna prehrana, pomembno je, da so vsa makrohranila v dobrem ravnovesju.” Vendar raziskovalka dodaja, da Američani močno pretiravajo s sladkorjem.
Vendar količine zaužitega sladkorja ni najlažje zmanjšati. Skriva se v številnih živilih: od gaziranih pijač, peciva in sladkarij do bolj neopaznih, kot so žitarice za zajtrk, kruh, jogurt in paradižnikova omaka. Po nekaterih ocenah je sladkor dodan v 74 odstotkov pakiranih živil, ki se prodajajo v supermarketih.
Razlog za to je preprost, pravi Schmidt. “Živilska podjetja lahko hrano naredijo bolj okusno s tremi sestavinami: to so sladkor, maščoba in sol. V večini močno predelanih živil se kombinacije sladkorja, maščobe in soli precej spreminjajo. Pogosto jih dodajo zato, ker industrijski postopki proizvajanja hrane povzročijo, da je ta slabega okusa,” je rekla. Schmidt ima pet nasvetov za zmanjšanje vnosa sladkorja.
1. Izogibajte se sladkim pijačam
Schmidt svetuje, da se izogibajte sladkim pijačam. “Osredotočite se na zmanjšanje ali popolno opustitev uživanja sladkih pijač,” je povedala in dodala: “Te pijače so največji vir dodanega sladkorja v prehrani Američanov, zlasti med otroki. Sladke pijače nimajo prav nobene hranilne vrednosti.” Opozorila je še, da pitje sladkih pijač zelo hitro postane stvar navade, zaradi česar številni zaužijejo velike količine, ne da bi to zares opazili.
2. Znebite se skušnjav na delovnem mestu
“Spodbudite delodajalca, da neha prodajo sladkih pijač v avtomatih ali v kavarnah na delovnem mestu,” svetuje Schmidt. Te naj nadomesti s “številnimi okusnimi alternativami brez sladkorja”. “Klinične raziskave kažejo, da so redni pivci gaziranih pijač v 10 mesecih po tem, ko je delodajalec nehal prodajati te pijače, v povprečju obseg pasu zmanjšali za pol centimetra,” je povedala.
Ob tem pa poskušajte zaobiti tudi posodo s sladkarijami v skupnem prostoru.
3. Daleč od oči, daleč od srca
Ne pozabite na ukrepe v domačem okolju. “V gospodinjstvu se dogovorite, da doma ne boste imeli nezdrave sladke hrane in pijače. Namesto tega si jih lahko privoščite, ko greste ven,” svetuje Schmidt. Spomnila je, da študije kažejo, da je opustitev sladkorja bolj efektivna, če to storite v družbi in ne sami. “Naredite razumen načrt, kaj boste imeli v kuhinji in česa ne.”
Čeprav boste še vedno razmišljali o sladki hrani in pijači, pa ta ne bo več na dosegu roke. S tem boste pridobili dodaten čas, da se uprete želji po sladkem.
4. Naučite se spopadati z željo po sladkem
Ob teh ukrepih si boste morali pripraviti načrt za obvladovanje psihološkega stresa ob odtegnitvi sladkorja. “Želja po sladkem je zelo resnična. Z njo se je mogoče spopasti z enostavnimi strategijami, ki so podprte z dokazi,” je povedala Schmidt. “Te metode temeljijo na razvijanju umetnosti doživljanja želje v sproščenem stanju, ne da bi se odzvali nanjo. To se imenuje premostitev želje.”
5. Sladka živila postavite na pravo mesto
Sladka živila prihranite za sladice. Ne dopustite, da bi se sladkor prikradel v vse dele vaše prehrane. “Odrasle ženske bi dnevno morale zaužiti manj kot šest žličk dodanega sladkorja, moški devet, otroci štiri žličke. Otroci, mlajši od dveh let, ne bi smeli uživati dodanega sladkorja,” je pojasnila Schmidt.
Vnos dodanih sladkorjev boste lažje nadzirali, če boste sami pripravili sladice in priboljške. “V sladkorju, ki ga zaužijete, uživajte tudi tako, da ga pečete. Sladka hrana naj postane del praznovanja življenja,” je rekla.
Ob tem pa bodite pozorni tudi na oznake na živilih. Poiščite informacijo o vsebnosti dodanega sladkorja in seštejte grame dodanega sladkorja, ki ga zaužijete v enem dnevu.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!