Kako speremo pesticide s sadja in zelenjave

author
N1
05. apr 2024. 17:37
sadje, voda
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Prisotnost pesticidov na sadju lahko povzroči tudi bruhanje, drisko in slabost.

Pesticidi so kemične spojine, ki se uporabljajo za zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi.
Čeprav so pomembni za povečanje pridelka in zagotavljanje njegove kakovosti, lahko ostanki pesticidov na sadju in zelenjavi pomenijo zdravstveni in okoljski problem. Zato je pomembno, da se naučimo, kako pravilno speremo pesticide s sadja in zelenjave.

Da boste lahko uživali v svežih živilih, je tukaj nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, preden jih postavite na mizo, piše N1 Zagreb.

Raztopina sode bikarbone


Če sadje in zelenjavo za deset do 15 minut potopimo v raztopino sode bikarbone in jih nato speremo pod tekočo vodo, s površine odstranimo skoraj vse ostanke pesticidov.

V večjo posodo natočite vodo in dodajte nekaj žlic sode bikarbone ter sadje ali zelenjavo namočite v tej raztopini za 15 minut. Po namakanju jih dobro sperite pod tekočo vodo.

Voda in kis


Kis je še ena odlična naravna metoda za odstranjevanje pesticidov s sadja in zelenjave. Enostavno namočite svoje pridelke v mešanico vode in kisa ter jih nato temeljito sperite pod tekočo vodo.

Za listnato zelenjavo je še posebej priročno uporabiti raztopino vode z dodatkom kisa ali limoninega soka. Pustite, da se namakajo 15 do 20 minut, nato pa vsak list dobro sperite pod tekočo vodo. Ta preprosta metoda je priporočena tudi za čiščenje mlade čebule, piše Net.hr.

Sprej za pranje sadja in zelenjave


Vzemite plastenko s pršilko in vanjo nalijte kozarec vode. Nato dodajte nekaj belega alkoholnega kisa in žličko sode bikarbone. Opazujte, kako se sestavine prepletajo in začnejo reagirati. Ko se reakcija umiri, zaprite steklenico. S to pripravljeno raztopino poškropite zelenjavo. Pred uživanjem zelenjavo obvezno sperite s hladno vodo.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih