Katero živilo je pri Novaku Đokoviću doma strogo prepovedano

Navdih 30. Jul 202305:50 2 komentarja
Novak in Jelena Đoković
PROFIMEDIA

Živilo, ki bi se mu morali izogibati, tudi če niste med najboljšimi športniki na svetu.

Prehrana Novaka Đokovića je pogosta tema v medijih in mnogi prav njegovi prehrani pripisujejo uspehe, ki jih že več kot desetletje žanje ta teniški as. Zaradi celiakije se že dolgo prehranjuje z brezglutensko hrano, pogosto pa Đokovića označujejo tudi za vegana ali vegetarijanca. Sam se sicer nikoli ni označil tako, saj meni, da so to “etikete, ki se napačno interpretirajo”. Kljub temu je večkrat poudaril, da je osnova njegove prehrane rastlinska.

Mediji so poročali tudi, katerega živila Novak in njegova žena Jelena Đoković nikoli ne uživata, in sicer sladkorja, poroča srbski medij Nova.rs.

To ne pomeni, da v njihovem gospodinjstvu ni ogljikovih hidratov – za kosilo teniški igralec pogosto je testenine, vendar izbere brezglutensko različico. Kot je poročal portal Ocinator, se Đokovićevi izogibajo predvsem predelanemu sladkorju, ki ga najdemo v sladkarijah in gaziranih pijačah.

S čim je družina Đoković nadomestila sladkor

Đoković se rad posladka, med tekmo ima zato vedno pri roki datlje. Ti vsebujejo precej sladkorja, vendar večinoma fruktozo. Datlji so bogati z vlakninami in imajo nizek glikemični indeks, samo 42, zato so odlična izbira, ko si zaželite nekaj sladkega.

V svoji knjigi Serviraj za zmago, ki je bila izdana leta 2013, je Đoković razkril, da je ena največjih skrivnosti njegove prehrane novozelandski med manuka. Vsako jutro popije kozarec vode (na sobni temperaturi) z dvema žličkama tega medu. Včasih ga popije tudi čez dan ali med teniškim dvobojem.

Manuka je poseben med z močnim okusom, ki ga običajno opisujejo kot “bogat, cvetličen in kompleksen”, piše Nova.rs. V študiji, objavljeni leta 2014 v medicinskem časopisu American Journal of Therapeutics, strokovnjaki navajajo, da manuko raziskujejo zaradi metilglioksala, organske spojine, ki naj bi pomagala pri številnih zdravstvenih težavah, poroča revija Glossy. Med manuka ima visoko vsebnost vitamina B kompleks, kalcija, bakra, železa, magnezija, kalija, natrija in cinka.

Včasih pa tudi Đoković prekrši pravilo, ki si ga je postavil. Po zmagi na odprtem prvenstvu Avstralije leta 2012 si je namreč zaželel čokolado, vendar je pojedel le en košček, kar je izjemna samodisciplina, iz katere se mnogi lahko učijo, še piše Nova.rs.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje