Kdaj dodate čebulo? 5 nasvetov za popoln golaž

Navdih 23. Maj 202410:26 5 komentarjev
golaž
Foto: PROFIMEDIA

Čebula je nepogrešljiva sestavina golaža, saj doda globino okusa in bogatost, ki ju ni mogoče doseči z nobeno drugo sestavino. Pravilen postopek in čas dodajanja čebule lahko bistveno vplivata na končni rezultat.

Sočno meso in bogata omaka predstavljata bistvo odličnega golaža, jedi, ki je enostavna za pripravo in ne zahteva posebnih kuharskih veščin. Na srečo obstajajo preprosti triki, s katerimi lahko ustvarimo nepozabno jed, ki jo bomo želeli ponoviti vsakič, ko si zaželimo nekaj okusnega.

Najboljši kosi mesa

Priprava slastnega golaža se začne v mesnici. Da bi izbrali pravi kos mesa, poiščite goveje dele, ki so primerni za dolgotrajno dušenje na nizki temperaturi. To so lahko tudi žilavi kosi mesa, ki so tudi cenovno ugodnejši. Ne boste zgrešili z bočnikom, vratom ali bržolo, piše Punkufer.hr.

Marinada

Meso narežite na enako velike kocke. Če imate dovolj časa, ga lahko marinirate v vinu ali vinskem kisu. V marinado lahko dodate gorčico, sojino omako ter začimbe, kot so česen, timijan, lovor ali rožmarin. Če se odločite za marinado, meso pred pečenjem na ponvi obrišite s kuhinjsko krpo.

golaž
Foto: PROFIMEDIA

Meso na hitro popečemo, a ne na čebuli

Da bo meso čim bolj okusno, ga pred dodajanjem tekočine obvezno popecite v ponvi. Nekateri naredijo napako, da meso popečejo na čebuli, a kuharji to odsvetujejo, če želite, da ostane meso mehko in rahlo lepljivo. V ponvi ali loncu na malo olja na hitro popecite kocke mesa. Če imate večjo količino mesa, ga popecite v več manjših serijah, da se meso zapeče in ne skuha. Čebulo je torej treba dodati šele, ko ste meso že popekli.

Počasi in potrpežljivo

Golaž potrebuje svoj čas, da se razvijejo bogati okusi, zato ne hitite. Meso potrebuje vsaj dve uri, da postane mehko, lahko pa ga kuhate še dlje za boljši rezultat. Če kuhate prehitro in pri previsoki temperaturi, se bodo mišična vlakna skrčila in postala žilava.

Za več okusa

Čebula, korenje in zelena so klasične sestavine za golaž – in to z dobrim razlogom, saj z njimi ne morete zgrešiti. Odličen okus pa lahko dajo tudi posušene gobe. Suhe začimbe lahko dodate na začetku kuhanja, na koncu pa sveža zelišča, kot so koper, peteršilj ali rožmarin.


BONUS VIDEO: Janšo za evropskega komisarja?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje