S pravilnim shranjevanjem si lahko zagotovite, da bo krompir ostal svež več mesecev in pripravljen za številne okusne jesenske recepte.
Krompir, nepogrešljiv v številnih kuhinjah, je cenjen zaradi svoje vsestranskosti in dostopnosti. Jeseni in pozimi, ko so na vrsti tople enolončnice, pireji in druge krompirjeve jedi, je še posebej zaželen, zato je neprijetno, če se pokvari, še preden ga lahko porabite. Z nekaj preprostimi triki pa lahko krompir ohranite svež več mesecev. Ključ je v pravilnem shranjevanju – in predvsem v tem, da ga hranite ločeno od čebule.
Skrivnost dolgotrajne svežine krompirja.
Veliko ljudi krompir shranjuje nepravilno, saj ga shranjujejo v spodnjem predalu hladilnika za zelenjavo ali v bližini druge zelenjave, kar pospeši njegovo kvarjenje. “Krompirja nikoli ne hranite v hladilniku, saj nizke temperature spremenijo škrob v sladkor, kar spremeni okus in teksturo. Namesto tega ga shranjujte v temnem in suhem prostoru,” je za Express povedala Cynthia Ryan, kuharica in ustanoviteljica podjetja Simply by Cynthia.
Prav tako je pomembno, da krompir ni izpostavljen neposredni sončni svetlobi ali vlagi. Ti pogoji povzročijo, da krompir začne gniti in izgubi svojo čvrsto teksturo. V takšnem okolju krompir tudi hitreje kali, kar poveča vsebnost solanina – naravne spojine, ki je sicer namenjena zaščiti pred škodljivci, a je v večjih količinah lahko škodljiva za ljudi.
Ključna napaka: shranjevanje krompirja poleg čebule
Čeprav sta krompir in čebula priljubljeni sestavini v mnogih jedeh, ju ne smemo shranjevati skupaj. Čebula namreč sprošča etilen, ki pospeši gnitje in kaljenje krompirja. Visoka vsebnost vlage v krompirju pa je škodljiva za čebulo, zaradi česar ta postane rjava in mehka in hitro propade. Zato je najbolje, da ju shranjujemo ločeno.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!