Ko smo ga jedli, smo pokali od zdravja: pozabljeno žito prinaša mnogo koristi

Navdih 23. Maj 202410:35 0 komentarjev
proso
Foto: PROFIMEDIA

Proso je izjemno zdravo žito, ki pa je v naši kuhinji žal pogosto zapostavljeno in prezrto.

Proso je bogato z esencialnimi aminokislinami, ki lahko prispevajo h gradnji in obnovi mišic ter kožnih celic. Prav tako je bogat z ogljikovimi hidrati, ki se počasi prebavljajo, zato nam hitro da občutek sitosti in lahko pomaga pri hujšanju, piše N1 Zagreb.

Ker je lahko prebavljivo, sodi med žita, ki jih dajemo otrokom kot prvo gosto hrano.

To žito vsebuje naravne maščobe, ki so potrebne za absorpcijo vitaminov, vključno s karotenom in vitaminom D. Prosena kaša prav tako ugodno vpliva na zdravje živčnega sistema, saj je bogata z vitaminom B1.

Proso je še posebej koristno za starejše, saj lahko pomaga pri zdravju možganov, izboljšuje spomin in fizične sposobnosti. Je tudi odličen vir železa in magnezija. Priporočeno je redno uživanje tega žita zaradi velike vsebnosti kalija, ki lahko pomaga pri preprečevanju srčnih bolezni, normalizaciji krvnega tlaka in krepitvi ožilja.

N1 Zagreb je objavil tudi dva recepta, ki ju lahko vključite v svojo prehrano.

Proso in zelenjava

Potrebujete:

  • 1 skodelica prosa
  • 1 glavica rdeče čebule
  • 1 strok česna
  • 1 nariban korenček
  • 300 gramov sladke koruze
  • malo maščobe, malo soli in popra, žlička kurkume

Priprava:

Na malce maščobe prepražimo čebulo in nariban korenček. Dodamo sladko koruzo in drobno sesekljan česen. Vse skupaj podušimo, nato dodamo dobro oprano in precejeno proso ter začimbe. Vse premešamo, zalijemo z vodo, da je vsa zmes pokrita, in pustimo, da se počasi kuha približno 10 minut. Premešamo in odstavimo z ognja.

Prosen puding

Potrebujete:

  • 1 skodelica prosa
  • 1 jabolko
  • 1 hruška
  • cimet
  • med

Priprava:

Proso skuhamo in odcedimo. Jabolko in hruško olupimo in skuhamo. V mešalniku zmešamo proso, kuhano jabolko in hruško. Dodamo med in cimet ter vse skupaj postrežemo kot puding.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!