Koliko bo stalo prvo kosilo v restavraciji na robu vesolja?

Navdih 27. Mar 202405:07 0 komentarjev
restavracija na robu vesolja
Foto: Zajem zaslona/SPACEVIP.COM

Podjetje Space VIP zbira prijave za prvo kulinarično izkušnjo z Michelinovo zvezdico v restavraciji na robu vesolja.

Nekateri se boste morda spomnili Restavracije na koncu vesolja, v kateri so lahko gostje uživali v izjemni estetski in kulinarični ponudbi ob pogledu na umirajoče vesolje – za izjemno ceno, seveda.

Ni znano, ali so lastniki in ustvarjalci vsebin pri vesoljskem podjetju Space VIP dobili navdih prav v kultni knjigi Douglasa Adamsa, so si pa zamislili nekaj podobnega: kulinarično doživetje z Michelinovo zvezdico 30 kilometrov nad površjem Zemlje, tako rekoč na samem robu, od katerega se razprostira vesolje.

“Vesoljsko plovilo Neptun, v katerem je kapsula pod pritiskom, ki jo nežno dviguje SpaceBalloon – ne raketa, bo prevzelo raziskovalce (tako imenujejo udeležence, op. a.) in se povzpelo 100.000 čevljev (30.500 metrov) nad morsko gladino. Tam bodo obedovali ob opazovanju sončnega vzhoda nad zemeljsko krivino,” so v izjavi zapisali v podjetju Space VIP. “Brez raket, breztežnosti, velikih pospeškov ali usposabljanja je izkušnja zasnovana tako, da je za raziskovalce enako nežna, kot bi bila na Zemlji,” na spletni strani dogodek opisuje podjetje, ki se oglašuje kot “prvo podjetje na svetu, ki se ukvarja z doživetji vesoljskih poletov brez ogljičnega odtisa”.

Izkušnja za šest izbrancev in chefa z Michelinovo zvezdico

Šest gostov se bo tako pridružilo z Michelinovo zvezdico nagrajenemu kuharskemu mojstru Rasmusu Munku iz priznane köbenhavnske restavracije Alchemist.

Gostje se bodo z balonom dvignili nad oblake in uživali v večhodnem obroku, nato pa se počasi spustili in pristali v oceanu.

Vesoljski balon za vzpenjanje bo napolnjen z vodikom. Ko bo popolnoma napolnjen, bo visok 200 metrov. Pri spuščanju bo izpustil nekaj vodika, ta pa se bo s kisikom v ozračju povezal v vodo, zaradi česar ima tehnično gledano skoraj ničelne emisije, so sporočili iz podjetja. Balon se bo dvignil iz ameriškega vesoljskega središča Kennedy na Floridi. Predhodno gostje ne bodo potrebovali usposabljanja za polet.

Jedilnik, ki bo goste navdihoval

Kakšni bodo gastronomski užitki doživetja na robu vesolja? Natančen jedilnik še ni bil objavljen, vendar bo očitno vključeval “jedi, navdihnjene z vlogo raziskovanja vesolja v zadnjih 60 letih človeške zgodovine”, piše portal IFL Science. Bodo pa recepti temeljili na “holistični kuhinji” in pri potnikih “spodbudili razmišljanje in razpravo o vlogi človeštva pri varovanju našega planeta ter jih izzvali, da ponovno preučijo naš odnos do Zemlje in tistih, ki jo naseljujejo”.

Notranjost, ki bo krepila razpoloženje in pogovor

Tudi notranjost restavracije na robu vesolja bo ekstravagantna.

“Osrednji del restavracije je ogromna kupola planetarija. V njej gostje jedo obkroženi z umetniškimi projekcijami in osupljivimi razgledi, ki pričarajo in krepijo razpoloženja in pogovor. Gostje se bodo znašli pod morjem, obkroženi z meduzami, ki plavajo med plastičnimi vrečkami, v vesolju, kjer bodo gledali na Zemljo, in v notranjosti človeškega telesa, kjer se bodo umirili ob počasnem bitju velikanskega srca,” so zapisali pri ponudniku.

restavracija na robu vesolja
Foto: Zajem zaslona/SPACEVIP.COM

Prvič naj bi Projekt 22, kot pri podjetju Space VIP skromno imenujejo ekstravagantno doživetje, zaživel konec prihodnjega leta.

Kaj pa cena? “Malenkost,” bi rekel sir Oliver iz stripa Alan Ford: 495.000 ameriških dolarjev (453.350 evrov).

“Zavedamo se, da gre za drago potovanje. Toda navsezadnje bo to prvi dvig s kulinarično izkušnjo na krovu,” je za Bloomberg povedal Munk. Prijave še sprejemajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!