Kot iz najboljše restavracije: preprost recept za kremasto rižoto s kozicami

Navdih 25. Mar 202505:04 2 komentarja
Rižota s kozicami
Fotografija je simbolična. Foto: Profimedia

Če si želite okusnega, a preprostega obroka, je rižota s kozicami odlična izbira za vas. Kremasto jed, ki je še posebej priljubljena na ameriškem jugu, lahko pripravite s pomočjo enostavnega recepta.

Rižota s kozicami je priljubljena jed na ameriškem jugu, njena skrivnost pa se skriva v jušni osnovi, ki jo vmešate v riž. Če si želite, da bo vaša rižota polnega okusa, si lahko osnovo pripravite tudi sami, piše Punkufer.

Izkušeni kuharji pravijo, da lahko pri tem receptu uporabite doma narejeno mesno, ribjo ali zelenjavno osnovo, izbira je vaša. Če se vam mudi, lahko uporabite tudi juho iz trgovine. Pomembno je le, da jo segrejete in postopoma dodajate rižu, da bo jed dobila svojo prepoznavno kremasto teksturo.

Sestavine za pasto:

  • 300 gramov očiščenih kozic
  • 240 gramov masla
  • 3 žlice sesekljanega svežega drobnjaka
  • 2 žlici drobno sesekljane šalotke
  • 2 žlici suhega šerija
  • lupina treh limon
  • polovica čajne žličke pekoče paprike
  • sol po želji

Sestavine za rižoto:

  • liter in pol osnove po vaši izbiri
  • 450 gramov riža
  • 300 gramov paste iz kozic
  • 250 mililitrov belega vina
  • 150 gramov naribanega parmezana
  • 125 mililitrov suhega šerija
  • 125 gramov trdega masla
  • 65 mililitrov olivnega olja
  • 2 šalotki
  • 2 žlici limoninega soka
  • sol in poper po želji
  • svež drobnjak za serviranje

Priprava

Za pripravo paste najprej stresite očiščene kozice v lonec in jih za približno minuto blanširajte v vreli vodi. Nato jih odstranite in položite v skledo, napolnjeno s hladno vodo in kockami ledu, da ustavite proces kuhanja. Ohlajene kozice v mešalniku ali sekljalniku za zelenjavo zmešajte z maslom, šerijem, limonino lupinico, šalotko, svežim drobnjakom in nekaj soli. Sestavine mešajte, dokler se ne povežejo v zmes, nato pa pasto postavite v hladilnik.

Medtem v veliki ponvi ali loncu segrejte olje in na njem prepražite dobro sesekljano čebulo. Dušite jo približno tri do štiri minute, da se zmehča. Čebuli primešajte riž in ga pražite dobro minuto, nato pa ga prelijte z vinom in šerijem. Vse skupaj kuhajte, dokler alkohol ne izhlapi.

Ob stalnem mešanju postopoma prilijte toplo jušno osnovo, dokler ne porabite vse tekočine, riž pa je popolnoma kuhan in kremast. To vam bo vzelo približno 20 minut.

Ko končate s kuhanjem, rižu dodajte še limonin sok, nasekljan drobnjak, kocke hladnega masla in polovico naribanega parmezana. Sestavine dobro premešajte, nato pa po izbiri dodajte še sol in poper. Jed lahko postrežete s preostalim naribanim parmezanom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Priporočeno vsebino