Oglaševanje

Kuhajte enkrat, jejte ves teden: 3 preproste in okusne jedi

author
N1
27. sep 2025. 05:03
Piščančji paprikaš
Foto: PROFIMEDIA

Če si vzamemo nekaj ur v nedeljo, bomo v delovnih dneh prihranili ogromno časa. Trije preprosti recepti, malo organizacije in pametno shranjevanje – to je recept za brezskrbna kosila skozi cel teden.

Oglaševanje

Nedelja je za mnoge dan, ko si končno lahko vzamejo nekaj več časa zase in za družino. Prav zato je popoln trenutek, da se pripravimo tudi na izzive prihajajočega tedna – med drugim na vprašanje, ki se vsak dan znova pojavi v skoraj vsakem gospodinjstvu: "Kaj bomo danes kuhali?"

Namesto vsakodnevnega razmišljanja in hitenja je dovolj, da v nedeljo popoldne namenimo nekaj ur pripravi treh jedi. Tako si zagotovimo raznolike, okusne in praktične obroke za ves delovni teden. Obrokom preprosto dodamo hitro prilogo – svežo solato, riž, kuskus ali testenine, priporoča Danas.rs, ki je objavil tudi recepte – in kosilo je pripravljeno v nekaj minutah.

Oglaševanje

Tri jedi, ki rešijo teden

Piščančji paprikaš z zelenjavo

Zakaj je odlična izbira?

Gre za jed, ki jo lahko zamrznemo po porcijah, hitro pogrejemo in kombiniramo z različnimi prilogami – od riža do testenin ali pa le s kosom svežega kruha.

Oglaševanje

Sestavine

  • 1 kg piščančjega mesa (krače, bedra ali belo meso)
  • 2 glavici čebule
  • 2 korenčka
  • 2 papriki
  • 3 paradižniki ali pločevinka sesekljanih paradižnikov
  • 2 žlici mlete sladke paprike v prahu
  • sol, poper, lovorjev list
  • malo olja

Priprava

Oglaševanje

Na olju prepražimo drobno nasekljano čebulo, dodamo korenje in na kocke narezano papriko, nato še meso. Ko se malo zapeče, primešamo paradižnik, papriko v prahu, sol, poper in lovor. Zalijemo z vodo, da prekrije meso, ter kuhamo eno uro. Rezultat je bogata, aromatična enolončnica, ki jo lahko v naslednjih dneh le še pogrejemo.

Musaka iz krompirja in mletega mesa

Zakaj je praktična?

Lahko jo spečemo, narežemo na kocke in shranimo za več dni. Prava rešitev, ko zmanjkuje časa.

Oglaševanje

Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 500 g mešanega mletega mesa
  • 1 glava čebule
  • 2 jajci
  • 200 ml kisle smetane ali jogurta
  • sol, poper, olje

Priprava

Krompir olupimo, narežemo na tanke kolobarje in ga na kratko pokuhamo (5 minut). Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo mleto meso, sol in poper. V namaščen pekač polagamo plasti krompirja in mesa, dokler ne porabimo sestavin. Na koncu prelijemo z mešanico stepenih jajc in kisle smetane. Pečemo pri 200 °C približno 40 minut. Ko se ohladi, jo razdelimo na porcije.

Oglaševanje

Lečina enolončnica z zelenjavo

Zakaj jo imeti na jedilniku?

Zdrava, nasitna in hranljiva jed, ki je naslednji dan še boljšega okusa.

Sestavine

  • 500 g zelene ali rdeče leče
  • 2 korenčka
  • 2 krompirja
  • 1 glava čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 lovorjev list
  • sol, poper, malo olja

Priprava

Na olju prepražimo čebulo in česen, dodamo korenje in na kocke narezan krompir. Dodamo oprano lečo in lovor. Zalijemo z vodo ter kuhamo pol ure. Po potrebi dosolimo in postrežemo s kruhom ali kuskusom.

Kako pravilno shranjevati pripravljene obroke

Ko se obroki pripravljajo v nedeljo, je ključnega pomena, da so pravilno razporejeni in shranjeni, da ostanejo sveži in varni za uživanje med delovnim tednom.

Piščančji paprikaš: v hladilniku zdrži do 3 dni, v zamrzovalniku do 2 meseca.

Musaka: v hladilniku 3–4 dni, v zamrzovalniku do en mesec.

Lečina enolončnica: v hladilniku do 5 dni, v zamrzovalniku 2 meseca.

Nasveti za vse obroke

Hrana ne sme stati na sobni temperaturi več kot dve uri.

Idealno je, da je vsaka jed razdeljena na porcije, saj jo je lažje pogreti in se zmanjša tveganje za kvarjenje.

Pri pogrevanju je pomembno, da jed segreje do vretja (ali vsaj 75 °C), da je varna za uživanje.

Tedenski plan kosil

Ponedeljek – Piščančji paprikaš + riž

Torek – Musaka + kumarična solata

Sreda – Lečina enolončnica + polnozrnati kruh

Četrtek – Piščančji paprikaš + testenine ali pire krompir

Petek – Musaka + zelena solata ali paradižnik s čebulo

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Ko je vašemu otroku ali najstniku težko

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih