Gastronomija se je tudi v Sloveniji v zadnjih letih močno razvila, vse bolj se posvečamo sestavinam na jedilniku, cenimo kreativne krožnike izkušenih chefov in spremljamo, kaj se dogaja na svetovni kulinarični sceni. Kar nekaj je trendov, ki smo jim bili priča tudi pri nas, na primer razcvet butičnih pekarn, zato smo pogledali, kaj lahko na gastronomskem področju pričakujemo v prihajajočih mesecih.
Ne glede na to, ali gre za novo inovativno jed kuharja, pekarski trik z družbenih omrežij ali okusen nov način uživanja kruha z maslom, zdi se, da se skoraj vsak teden pojavi nov kulinarični trend. Nekateri minejo hitreje, kot se pojavijo, a kar nekaj je takšnih, ki bodo bodisi zaradi izjemnosti okusov ali obujanja nostalgije v prihajajočih mesecih našli mesto na naših jedilnikih. Izbrali smo nekaj takšnih, ki bodo na samem vrhu vrhunskih menijev ter seznamu priljubljenih vseh gastro ljubiteljev.
Konzervirane ribe
V letu 2023 pričakujemo porast kreativnih ribjih namazov v konzervah, še posebej tistih, ki jih je mogoče deliti. Ribe v konzervah ne začenjajo le igrati večje vloge na naših krožnikih, ampak tudi širijo naša obzorja, brbončice in hvaležnost za preizkušanje novih stvari, kar še povečuje privlačnost. Gre za področje, ki je bilo kar nekaj časa spregledano, češ da gre za manj kvalitetno hrano, a proizvajalci, kot na primer Portugalska BELA, dokazujejo da je riba v pločevinki izvrstna kulinarična izkušnja.
Senzorična hrana
Pandemija je ustvarila na novo odkrito spoštovanje do okusa in vonja, zato smo postali še bolj radovedni – raziskujemo in eksperimentiramo še bolj zunaj okvirjev. Jedi bodo v tem letu nadgrajene z bolj močnimi in drznimi okusi, medtem ko kuharji še bolj izkoriščajo vonj, da bi nas popeljali v bolj doživeto izkušnjo. In tu je še dotik! Zdaj se lahko fizično povežemo z jedilnikom ter uporabimo roke namesto pribora.
Hrana po starih receptih
Kuharji vse bolj opažajo željo po receptih, pripravljenih na starodoben način. Po postopkih, kot so jih poznale naše mame, babice in celo prababice. Vse večji apetit imamo po tradicionalnih nacionalnih jedeh – pri nas se ponovno vračajo klasična nedeljska kosila s pohanim piščancem in renstanim krompirjem, restavracije v svojo ponudbo ponovno vključujejo pristne ali regionalne recepte. S tem mislimo na prekmurske jedi, kot je bograč, pa tudi druge jedi na žlico, tolminsko friko, idrijske žlinkrofe in druge regionalne jedi.
Brezglutenska pašta
Brezglutenske testenine iz čičerike, leče in riža dandanes najdemo že v številnih shrambah, ne samo pri tistih s celiakijo. Razmahnili so se tudi recepti svežih ”rezancev” iz buč, bučk in drugih rastlinskih proizvodov. Pričakujte, da boste v trgovini našli več možnosti veganskih, vegetarijanskih in brezglutenskih testenin, na primer bučnih špagetov, palmovih makaronov, grahovih rezancev in celo raviolov iz zelenih banan.
Datlji
To je sadje iz starega sveta, ki je vsa ta leta še vedno nujna sestavina. Gre za pridelek, ki nikakor ni nov, vendar se vedno bolj pojavlja v komercialnih izdelkih in kot osnovna sestavina. Uživate jih lahko samostojno kot prigrizek ali jih poiščite kot naravno sladilo v obliki sirupov, omak in drugega. Kot protiutež okusa jih najdemo tudi v številnih slanih jedeh, še posebej v receptih z mesom, odlični so v solatah, kot dodatek slanim prigrizkom v obliki kanapejev in kot nadomestilo drugega suhega sadja.
Veganska vrhunska kuhinja
Rastlinska hrana je že zdavnaj mainstream, a vrhunska kulinarika na tem področju le počasi dohiteva nove zahteve gostov. Michelinov vodnik je v lanskem letu dodelil največ zvezdic veganskim restavracijam doslej in velika imena kulinarične scene, tako kot na primer newyorški Eleven Madison Park so oznanila nove rastlinske menije. Chefi med tem odkrivajo nove tehnike in sestavine, da bi dokazali, da so zmožni zadovoljiti tudi najbolj petične brbončice z umami okusi veganskih krožnikov.
Posebne in regionalne pice
Na različnih koncih sveta je neskončno veliko različnih pic. V New Yorku ali Neaplju se lahko znajdete z žvečljivo hrustljavo skorjico, pečeno na drva, medtem ko v Čikagu pico pečejo v globoki posodi, v Grčiji pa ima ta trdo hrustljavo skorjo. Vse te vrste pic so značilne za različna področja in so vse na svoj unikaten način zelo okusne, zato so se že začele pojavljati tudi zunaj regionalnih območij. Ne bodite presenečeni, če boste v lokalni trgovini ali restavraciji kar naenkrat našli detroitsko, sicilijansko ali kalifornijsko pico.
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.