Mercedesina roka: sladica, ki se ji ne boste mogli upreti

Navdih 08. Apr 202418:30 0 komentarjev
Brazo de Mercedes
Foto: Zajem zaslona/YouTube

Rulada iz stepenih beljakov je ena od tistih sladic, ki vam takoj nariše nasmeh na obraz. Njena mehka in puhasta tekstura ter bogat okus zagotavljata popolno sladico za vsako priložnost.

Priljubljena filipinska sladica Brazo de Mercedes svojega imena ne dolguje avtomobilski industriji.

Brazo de Mercedes je sladica, ki izvira iz Španije, a je bila na Filipine prinesena v času španske kolonialne vladavine. Njen izvor sega v 19. stoletje, ko je bila sladica priljubljena med španskimi plemiči in pripadniki višjih slojev družbe. Ime Brazo de Mercedes izhaja iz španske besede, ki pomeni Mercedesina roka.

Mercedesina roka je kombinacija penastega, sladkega beljaka in dišečih citrusov, piše Punkufer.hr, ki je objavil recept za to sladico.

Sestavine:

  • 65 g praženih indijskih oreščkov
  • 15 g sladkorja
  • 12 večjih rumenjakov
  • 1 pločevinka sladkanega kondenziranega mleka (397 g)
  • 118 ml smetane za stepanje
  • 4 čajne žličke drobno naribane limonine lupinice
  • 1 čajna žlička (5 ml) vaniljevega ekstrakta
  • 1/4 čajne žličke soli

Meringa:

  • 200 g sladkorja
  • 12 večjih beljakov
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 2 čajni žlički limoninega soka

Priprava

V skledi mešalnika zmešamo indijske oreščke in sladkor ter mešamo toliko časa, dokler ne dobimo drobno mlete mešanice.

Iz te mešanice odmerimo 37 gramov, preostanek pa shranimo v hladilniku za kakšno drugo jed (lahko kot dodatek k palačinkam, ovsenim kosmičem ipd.)

Nato vzamemo večjo skledo in jo do polovice napolnimo z ledom ter jo postavimo na stran.

V ločeni skledi z metlico zmešamo rumenjake in kondenzirano mleko. Dodamo stepeno smetano, limonino lupinico, vaniljev ekstrakt, sol in 37 gramov mlete mešanice indijskih oreščkov ter vse skupaj dobro premešamo.

Na srednjem ognju ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da se krema zgosti (približno od 5 do 7 minut).

Kremo nalijemo v skledo, ki se prilega skledi z ledom, in jo pokrijemo s plastično folijo. Skledo s kremo postavimo v ledeno kopel, da se krema ohladi.

Medtem segrejemo pečico na 175 stopinj Celzija in pripravimo meringo. Sladkor enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo, dokler sladkor ne karamelizira in postane svetlo bež barve, kar traja približno 15 do 30 minut. Nato ohladimo pečen sladkor (približno 15 minut), preden ga damo v mešalnik in mešamo približno 2 do 3 minute.

Pripravimo pekač s peki papirjem. Beljake stepemo z limoninim sokom, dokler ne postanejo penasti, nato postopoma dodajamo rjavi sladkor in stepamo, dokler ne dobimo snežnih vrhov, kar traja približno 7 minut.

Beljakovo zmes razporedimo na pekač, jo enakomerno poravnamo in z vilicami naredimo črtast vzorec. Pečemo, dokler ne dobi svetlo zlate barve in črtasti vzorec postane jasno viden, kar traja približno 20 minut. Pustimo, da se popolnoma ohladi, približno 30 minut.

Meringo potresemo s sladkorjem v prahu, jo obrnemo in enakomerno namažemo s pripravljeno kremo, nato pa jo zvijemo v rulado. Hladimo vsaj 1 uro, preden jo postrežemo. Uživajte!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!