Najboljši recept za okusno poletno jed, ki jo nogometaši jedo pred tekmo

Navdih 23. Jun 202412:04 0 komentarjev
testenine s paradižnikovo omako
Foto: PROFIMEDIA

Uradni kuhar hrvaške nogometne reprezentance chef Tomica Đukić nogometašem najraje postreže testenine z domačo šalšo, posute s sirom in pokapane z oljčnim oljem. Ta jed jim daje dovolj energije in jih ne obremenjuje, da se lahko brez težav gibljejo.

Paradižnikova omaka oziroma šalša, kot ji rečejo na Primorskem, vzbuja asociacije na poletje, zanjo pa so najboljši tudi prezreli paradižniki, ki jih poleti pogosto najdemo na tržnicah. Naj vas ne zavede cena ali grd videz, brezhibni paradižniki iz rastlinjaka ne bodo dali zadovoljivih rezultatov, poroča spletni portal Punkufer.

Kateri paradižnik je najboljši za šalšo?

Z volovskimi srci ne morete zgrešiti. Poleg dobrih paradižnikov je potrebno tudi nekaj potrpljenja. Če nimate časa, se nikar ne lotite kuhanja, saj prava šalša potrebuje ure – dve do tri, lahko tudi več, odvisno od količine. Le tako boste dobili omako polnega okusa.

Če jo kuhate v večjih količinah, jo poljubno zamrznite v majhnih plastičnih kozarčkih in uporabite kot osnovo za razne omake, juhe in enolončnice ali kot nadev za pice, kolačke in slane pite.

Kaj je šporka šalša?

Po poročanju spletnega portala Punkufer nekateri kuharji ne olupijo kože paradižnika, da bi dobili bolj intenziven okus, ohranili nekaj teksture ali pa nameravajo šalšo kuhati tako dolgo, da praktično ne razpade. To vrsto šalše imenujemo šporka, pod istim imenom pa je tudi šalša, ki ji dodamo bučke ali jajčevce. Če želimo fino teksturo, paradižnik pred pripravo narežemo, blanširamo, olupimo in nasekljamo. Po želji lahko šalšo na koncu tudi pretlačimo.

Sestavine:

2 dl oljčnega olja

2 dcl belega vina

5 strokov česna

2 čebuli

2 kg paradižnika

žlica sladkorja (odvisno od sladkosti paradižnika)

nekaj vejic peteršilja

1 lovorjev list

sol in poper

Priprava:

Paradižnik narežemo na koščke.

Na oljčnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen, nato dodamo paradižnik s sokom, ki ga je spustil.

Solimo in popramo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, zalijemo z vinom, dodamo sladkor, peteršilj in lovorjev list ter kuhamo približno dve do tri ure.

Poskusimo in po potrebi dodamo dodatne začimbe. Postrežemo s testeninami. Pa dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!