Zamrzovanje je odličen način za shranjevanje hrane, vnaprejšnje načrtovanje obrokov pa vam pomaga prihraniti tudi denar, saj boste zavrgli manj hrane. Če je hrana pravilno zamrznjena, se rok trajanja bistveno podaljša, čeprav se lahko okus in tekstura sčasoma spremenita.
Idealna temperatura zamrzovalnika je -18 stopinj Celzija in pri tej temperaturi bodo zamrznjena živila najdlje ohranila svojo kakovost. Seveda pa je zelo pomembna tudi pravilna priprava živil za zamrzovanje, ki jih moramo položiti v vrečke ali posode in dobro zapreti.
Če hrane ne zaprete dobro, lahko voda izteče, hrana pa ostane dehidrirana. To vpliva na kakovost hrane, vendar bo še vedno varna za uživanje.
Na vse, kar shranjujete v zamrzovalniku, nalepite etiketo, da boste točno vedeli, kaj je v kateri vrečki ali posodi. Surova živila označite z modrim flomastrom, kuhana pa z rdečim ter vedno napišite datum zamrzovanja.
Največja napaka: prevelika količina v isti embalaži
Največja napaka, ki jo delajo mnogi, je ta, da zamrzujejo prevelike količine skupaj. Hrano je vedno treba zamrzniti v realno velikih porcijah, da vam ne bo treba odmrzovati celotnega golaža, ki bi zadostoval za sedem oseb, če ste na primer le trije.
Zmrzovanje ne ubija bakterij
Z razdelitvijo hrane na manjše porcije lahko prav tako pospešite proces ohlajanja. In ne pozabite, zamrzovanje ne ubije bakterij. Če niste prepričani, kako dolgo je bilo nekaj zamrznjeno ali je po odtajanju videti čudno, ne tvegajte in hrano zavrzite.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!