Napaka, ki jo delajo mnogi: tega obroka ne bi smeli nikoli izpustiti

author
N1
08. feb 2025. 05:03
>
18:24
zajtrk
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Strokovnjakinja za dobro počutje je opozorila na nekaj pogostih prehranskih napak, ki jih lahko zlahka odpravimo in s tem prispevamo k daljšemu življenju. Posebej je poudarila pomen rednega prehranjevanja in svetovala, naj nikoli ne izpustimo enega obroka.

Uravnotežena prehrana je temelj zdravega in dolgega življenja, a kaj to v resnici pomeni?
Vplivneži in trendi na družbenih omrežjih pogosto ponujajo nasprotujoče si informacije, ki nas lahko zavedejo in odvrnejo od osnovnih prehranskih načel. Nicci Roscoe, strokovnjakinja za celostno dobro počutje, poudarja pomen zmernosti – ne gre za popolno izključitev določenih živil, temveč za pametne izbire in občasno razvajanje. Hrana in pijača, ki ju uživamo, imata ključno vlogo pri našem zdravju in življenjski dobi, pravi.

Kako torej doseči uravnoteženo prehrano?


Pisana prehrana

Raznolikost barv na krožniku ni le estetsko privlačna, temveč tudi ključ do zdravega načina prehranjevanja. "Kombinacija beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob mora biti skrbno uravnotežena," je za Unilad povedala Roscoe.

1738759788-profimedia-0901323363-768x1024.jpg
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA


Polnozrnata živila

Polnozrnati izdelki, kot so rjavi riž, oves, kvinoja in polnozrnata pšenica, so bogati z vlakninami, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za kronične bolezni. Strokovnjakinja priporoča, da bele testenine nadomestite z rjavimi in se odločite za zdravo izbiro.

Ne izpuščajte zajtrka

Zaradi pomanjkanja časa pogosto izpustimo zajtrk ali posežemo po manj zdravih prigrizkih. Vendar Roscoe opozarja, da je zajtrk ključen, ne glede na to, ali zjutraj občutite lakoto ali ne. "Ne glede na to, kako natrpan je vaš urnik, je pomembno začeti dan s hranljivim obrokom," poudarja.

"Preskakovanje zajtrka lahko vodi do zvišanja ravni inzulina in inzulinske rezistence, kar spodbuja kopičenje maščobe okoli trebuha. Če pa dan začnete z uravnoteženim zajtrkom, to pospeši presnovo in zmanjša željo po nezdravih prigrizkih – pri tem pa sploh ni treba, da je priprava zahtevna," pojasnjuje.

Priporoča enostavne in hranljive možnosti, kot so ovseni kosmiči, chia puding ali jogurt z oreščki in sadjem.
Omejitev sladkorja

Prekomerno uživanje sladkorja prispeva k številnim zdravstvenim težavam. Namesto predelanih sladkarij raje posezite po sadju, ki vsebuje naravne sladkorje, vlaknine in pomembne vitamine.

Poudarek na beljakovinah

"Beljakovine so ključne za vzdrževanje mišične mase in dolgotrajno sitost," pravi strokovnjakinja in dodaja, da je zlasti po 40. letu starosti pomembno, da v prehrano vključite kakovostne beljakovinske vire, kot so meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, fižol, leča, oreščki in semena.

Hidracija in omejitev kofeina

Kofein lahko moti spanec, kar vpliva na splošno zdravje. Če se želite postopoma odvaditi kofeinskih napitkov, lahko preidete na brezkofeinsko kavo ali zeliščne čaje. Prav tako je priporočljivo dnevno zaužiti vsaj 1,5 do 2 litra vode, kar lahko po besedah svetovalke za dobro počutje dosežete tako, da na telefonu vsakih 30 minut nastavite opomnik.

1738671209-skodelica-kave-1024x682.jpg
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA


Zdrave maščobe

Roscoe priporoča, da v prehrano vključite zdrave maščobe, kot so avokado, oreščki, semena in ribe, ki prispevajo k zdravju srca ter imajo protivnetne učinke.

Zavestno prehranjevanje

Pomembno je, da med jedjo nismo raztreseni in se posvetimo hrani, pravi. Če jemo premišljeno in brez naglice, lažje prepoznamo občutek sitosti in se izognemo prenajedanju.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih