Ne odlivajte tekočine vloženih kislih kumaric, saj ima številne koristi

Navdih 16. Nov 202305:50
kisle kumarice
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav jo velikokrat kar odlijemo, bi morali to spremeniti. Nekatere raziskave kažejo, da tekočina vloženih kislih kumaric pomaga pri zmanjševanju izčrpanosti, blaži posledice po prekrokani noči in pomaga pri hujšanju.

Čeprav večina tekočino, potem ko izpraznimo kozarec s kislimi kumaricami, najraje odlije v odtok, je to precej narobe, saj ima po nekaterih raziskavah številne blagodejne učinke.

Najpogosteje pri masovnem pripravljanju v tovarnah tekočina za kumare vsebuje vodo, morsko sol in kis ter včasih česen, poper v zrnu, zelišča in/ali začimbe. Fermentirane kumarice pa so pripravljene s precej slano tekočino, ki ne vsebuje kisa. Sladkor, ki ga vsebujejo kumare, pa nato s pomočjo soli fermentira, piše portal RTS. 

Tovrstne fermentirane kumare vsebujejo nekaj vitaminov, kot sta A in E, nekaj antioksidantov ter kalcij, kalij in magnezij. Prav ti elementi pomagajo pri hitrejši regeneraciji telesa. Čeprav obstaja veliko vzrokov za krče v nogah, so ti najpogosteje povezani z izgubo tekočine in elektrolitov. To pa se lahko zgodi po intenzivni vadbi oziroma zaradi povečanega potenja.

Pospešuje aktivnost

Po pisanju RTS obstajajo nekateri dokazi, da pitje v manjših količinah (približno en mililiter na kilogram telesne teže) pred vadbo lahko pomaga skrajšati trajanje mišičnih krčev. To so potrdili v nedavni študiji, ki je pokazala, da so bili nekateri športniki dlje časa aktivni.

Lajša ‘mačka’

Če lahko po prekrokani noči spijete pol kozarca kumarične tekočine, vam to lahko blaži posledice ‘mačka’, kot sta glavobol in utrujenost.

Blaži menstrualne krče

Tekočina, v kateri so bile vložene kumarice, pa ni koristna le za preprečevanje mišičnih krčev, ki se lahko sicer pojavijo po naporni vadbi. Pomaga vam lahko namreč pri blaženju menstrualnih krčev.

Pomaga pri hujšanju

Medtem ko za regeneracijo športnikov priporočajo fermentirano tekočino, pri hujšanju lahko pomaga predvsem kis vloženih kumaric.

Kis oziroma ocetna kislina ima po nekaterih raziskavah blagodejni vpliv pri prebavljanju živil s škrobom, spodbudi pa tudi občutek sitosti.

Izboljšuje prebavo

Kis v tekočini vloženih kumaric lahko spodbudi nastanek nekaterih koristnih bakterij, ki pripomorejo k ravnovesju v črevesju.

A pri tem velja opozoriti, da tekočina vsebuje visoke ravni natrija, zato ni priporočljivo, da jo uživajo ljudje z visokim krvnim tlakom. Pitje fermentirane kumarične tekočine lahko povzroči nekatera nelagodja v trebuhu in slabost. Po nekaterih študijah redno uživanje slane hrane in pijača vpliva na toleranco okusa soli, zaradi česar lahko vedno bolj hrepenite po slanih obrokih.