Ne zavrzite okusnih sokov in maščobe po pečenju mesa – pripravite bogato gorčično omako.
Po pečenju mesa v ponvi pogosto ostanejo sokovi in strjena maščoba, ki vsebujejo izjemen okus in aromo. Namesto da jih zavržete, jih lahko izkoristite kot osnovo za okusno gorčično omako.
Ta bo mesu dodala dodatno globino in bogatost, ki bo navdušila vaše brbončice. Za pripravo takšne omake je primerna katerakoli kakovostna gorčica, tudi zrnata, ki bo omaki dodala zanimivo teksturo. Da bi okuse še bolj poudarili, lahko dodate tudi zelišča, kot je svež timijan, ali začimbe, kot sta kurkuma ali mešanica začimb za’atar, priporoča Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to okusno omako.
Sestavine za gorčično omako
- 2 žlici masla
- 1 šalotka, drobno sesekljana
- 60 ml vermuta ali konjaka
- 360 ml smetane za stepanje (brez sladkorja)
- 1 in ½ žlice kakovostne gorčice
- 1 čajna žlička medu (po želji)
- 1 žlica drobno sesekljanega timijana
- sol in poper po okusu
Priprava gorčične omake
Ko končate pečenje mesa ali zrezkov, meso odstranite iz ponve in pustite, da se ponev nekoliko ohladi (približno 5–6 minut).
V ponev dodajte maslo in na srednje visoki temperaturi pražite drobno sesekljano šalotko, dokler ne postane prosojna (približno 4–5 minut).
Previdno dolijte vermut ali konjak. Kuhajte 3–4 minute, da se alkohol zmanjša za polovico.
Nato dodajte smetano in po želji med, da omaki dodate blago sladkobo. Omako kuhajte, dokler ne postane gosta, podobna testu za palačinke.
Ko omako odstavite z ognja, vmešajte gorčico in timijan, nato omako po okusu dosolite in popoprajte.
Z nekaj truda lahko preprosto pripravite to bogato in kremasto gorčično omako, ki bo odlično dopolnila vaš mesni obrok. Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!