Nutricionistka svetuje, kaj bi morali jesti, da bi pospešili metabolizem

Navdih 27. Jun 202417:43 0 komentarjev
sladek krompir
Foto: PROFIMEDIA

Nutricionistka je priporočila dve živili, ki bi ju morali s staranjem vsak dan vključevati v naš jedilnik.

Kompleksni ogljikovi hidrati, ki jih pogosto najdemo v polnozrnatih žitih, stročnicah, zelenjavi in ​​sadju, so pomemben del uravnotežene prehrane. Za razliko od preprostih ogljikovih hidratov, ki se hitro prebavijo in lahko povzročijo nenadno povišanje krvnega sladkorja, se kompleksni ogljikovi hidrati prebavljajo počasneje in zagotavljajo dolgotrajnejšo sprostitev energije, piše Index.hr.

S staranjem se metabolizem naravno upočasni, kar otežuje vzdrževanje zdrave telesne teže. Nutricionistka Varsha Khatri je zato izpostavila dve živili, ki bi ju morali vsak dan vključiti v svojo prehrano, saj pomagata pospeševati presnovo.

Kateri živili bi morali vključiti v vsakodnevno prehrano?

Nutricionistka priporoča, da sta na našem dnevnem jedilniku sladki krompir in kvinoja.

“Kvinoja in sladki krompir sta odlična primera kompleksnih ogljikovih hidratov, ki lahko koristijo vašemu metabolizmu, zlasti, ko se starate. Kvinoja je hranilno bogato žito, ki vsebuje veliko beljakovin in vlaknin, sladki krompir pa je poln prehranskih vlaknin ter bistvenih vitaminov in mineralov,” pojasnjuje Khatri.

Dodaja, da kvinoja s svojim toplotnim učinkom spodbuja dolgotrajnejšo sprostitev energije in pospešuje metabolizem. Visoka vsebnost vlaknin v sladkem krompirju pa pomaga pri prebavi, stabilizira raven sladkorja v krvi ter preprečuje upade energije in prenajedanje.

Metabolizem se z leti upočasnjuje iz različnih razlogov, pravi nutricionistka.

“Različni razlogi, kot so zmanjšana mišična masa in hormonske spremembe, s starostjo upočasnjujejo metabolizem telesa. Vendar pa lahko to upočasnitev preprečimo z uživanjem kompleksnih ogljikovih hidratov, kot sta kvinoja in sladki krompir. Ti dve živili zagotavljata stalni dotok glukoze v krvni obtok, kar preprečuje nenadne skoke ali padce sladkorja, ki lahko škodujejo metabolizmu,” zaključuje Khatri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!